Икономиката на Европейския съюз е все още доста под нивата

...
Икономиката на Европейския съюз е все още доста под нивата
Коментари Харесай

Европейската икономика няма да се възстанови напълно до края на 2022 г., смятат от ЕЦБ

Икономиката на Европейския съюз е към момента " много под равнищата " от преди коронавирусната рецесия, като данните демонстрират, че тя няма да се възвърне изцяло преди края на 2022 годна, предизвести в понеделник членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета.

Говорейки пред италианския вестник " La Repubblica ", той означи, че към момента не е минала заплахата за Еврозоната, дължащата се на пандемията от ковид. И добави, че на този стадий не вижда нужда от каквито и да били промени в незабавната стратегия на ЕЦБ за изкупуване на облигации, известна като " Пандемична стратегия за изключителни покупки на активи " (PEPP).

" Икономическите индикатори като промишленото произвеждане и продажбите на дребно демонстрират усъвършенстване, само че не дават задоволителни учредения за задоволство. Рано е да обявим победа ", уточни Панета в изявлението за италианската медия, добавяйки, че стопанската система в Еврозоната евентуално ще се свие още по-силно през второто тримесечие по отношение на първите три месеца на годината.

Според Панета, ЕЦБ ще би трябвало да продължава да дава мощен паричен тласък за консолидиране и затвърждаване на възобновяване от коронавирусната рецесия и ще употребява цялата PEPP стратегия, " в случай че няма обилни изненади във възходяща посока (за по-силен от предстоящото стопански подем) ". Той добави, че чака подхванатите от март насам серия стимулиращи ограничения на ЕЦБ да доведат до кумулативно увеличение на инфлацията в еврозоната с 0,8% и на брутния вътрешен артикул с 1,3 на 100.

През март ЕЦБ започва нова, разширена стратегия за закупуване на финансови активи, известна като PEPP на стойност от 750 милиарда евро, като на съвещанието си през юни централната банка усили нейния размер с 600 милиарда евро до общо 1,35 трлн. евро и в това време удължи периода ѝ на деяние най-малко до юни 2021 година по отношение на досегашната последна дата на 31-ви декември тази година. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР