Икономиката на Европа остава слабата брънка в началото на 2020

...
Икономиката на Европа остава слабата брънка в началото на 2020
Коментари Харесай

Европа остава слабата брънка в световната икономика и в началото на 2020 година

Икономиката на Европа остава слабата частица при започване на 2020 година Сектор услуги губи инцерията си, до момента в който заводите регистрират растеж на поръчките за експорт след дълъг интервал на спад, написа The Wall Street Journal.

Данните за продължаващо закъснение в Европа ще помрачи очакванията, че международната стопанска система ще запише умерено възобновяване през тази година, откакто част от несигурностите изчезнаха след подписването на договорката сред Съединените американски щати и Китай и договарянето на Brexit със договорка.

Международният валутен фонд пресмята, че международната стопанска система през 2019 година е повишена с най-бавния си ритъм от финансовата рецесия насам, само че чака едва повишаване през тази година. Други икономисти също са на това мнение.

" Виждаме значимо възобновяване ", споделя Четан Ахя, основен икономист в Morgan Stanley. Той чака растежът да доближи 3,5% при започване на 2021 от 2,9% към края на предходната година.

Европа обаче остава едно от слабите места през 2019 година, а МВФ пресмята, че растежът е паднал до 6-годишно дъно поради спад в износа и индустриалния бранш.

За съпоставяне, последните данни демонстрират, че стопанската система на Съединени американски щати пораства решително с 2,1% на годишна база през третото тримесечие. Безработицата е на 50-годишно дъно от 3,5% през декември.

Данни от проучванията на IHS Markit сочат, че в януари слабостта в еврозоната продължава. Общият PMI, който мери интензивността в индустриалния и бранш услуги остава без смяна на равнище от 50,9. Показание над 50.0 сочи нарастване на интензивността, а под него - спад.

Производственият бранш обаче продължава да се свива, въпреки и по-бавно по отношение на предходните месеци. Новите поръчки порастват минимално по отношение на предходния месец.

В Европа Германия бе ударена най-тежко от забавянето на търсенето в чужбина при започване на 2018 година Новото проучване сочи, че новите поръчки за експорт падат минимално през януари. Така PMI в най-голямата стопанска система доближи 5-месечен връх, само че други елементи от еврозоната са покрай застоялост.

Сделката сред Вашингтон и Пекин може да съживи търговията през тази година, само че въобще не е ясно дали Европа ще може да се възползва. Според съглашението, Китай е дала обещание да купи спомагателни артикули от Съединени американски щати на стойност $200 милиарда през 2020 и 2021 година За да реализира тази цел, страната ще би трябвало да понижи вноса от други райони. Според първични прогнози, Европа може да загуби $11 милаирда. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР