Икономиката на България остава сред най-неконкурентоспособните в Европа, според доклад

...
Икономиката на България остава сред най-неконкурентоспособните в Европа, според доклад
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Неатрактивни сме, въздържат се да инвестират у нас

Икономиката на България остава измежду най-неконкурентоспособните в Европа, съгласно отчет на Института за развиване на ръководството IMD.

На годишна база чистият поток на директните вложения в България за първите четири месеца на 2021 година е намалял с 322.3 млн. евро. От 510.3 млн. евро за първите четири месеца на 2020 година на 187.9 млн. евро за същия интервал на 2021 година по данни на Българска народна банка.

Според Годишника на международната конкурентоспособност за 2021 година на IMD през 2021 година България се подрежда на 53-то място от 64 страни, с което бележи спад с 5 позиции спрямо 2020 година и 15 позиции спрямо 2009 година

По този метод българската стопанска система остава измежду най-неконкурентоспособните в Европа.

Според икономиста Румен Гълъбинов сходен резултат може да се изясни световно с пандемията, само че и с неатрактивността на България, която кара фирмите с задгранично присъединяване да се въздържат от вложения у нас.

Българската стопанска система продължава да е част от Европейски Съюз като най-вече суровинен снабдител, само че без нововъведения и без вложения, разяснява още икономистът.

Особено отрицателно се прави оценка потенциалът на страната ни да притегля и задържа вложения и вложители.

България продължава да разчита на стеснен брой от фактори за конкурентоспособност, като това са главно ниска цена на труда и ниски директни налози.

Според Гълъбинов провокациите пред стопанската система ни не престават да бъде промяна в администрацията и електронно държавно управление, усилване на регулаторния надзор и справяне с корупцията, както и увеличение на финансовата помощ за обучение и просвета.

Записа: Сребрина Гаджева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР