Икономика, образование и младежки политики, чист и зелен Бургас -

...
Икономика, образование и младежки политики, чист и зелен Бургас -
Коментари Харесай

ПП-ДБ посочват три големи проблема на Бургас и три решения за тях

Икономика, обучение и юношески политики, чист и зелен Бургас - това ще бъдат нашите цели, декларират претендентите за общински съветници от ПП-ДБ

Ние, претендентите за общински съветници от ПП-ДБ считаме, че Бургас е прелестен град, който към момента е надалеч от достигането на своя цялостен капацитет. И най-малко досега проблемите му са били елегантно замитани под килима.

Неумолимата статистика демонстрира, че Бургас заема тъжното второ място в страната по брой заминаващи студенти. Младите напущат Бургас и неслучайно градът ни е на 14-то място по индикатор „ междинна работна заплата в страната “.

Той е на място след Пазарджик, Габрово и Шумен. Иначе казано Бургас е с красива осанка, само че запустял и празен от вътрешната страна.

Като претенденти за общински съветници на обединението „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ набелязваме три от най-належащите проблеми на Бургас и предлагаме съответни ограничения за разрешаването им.

Икономика

Всеки бургазлия ще удостовери, че Бургас се нуждае от добре платени работни места. Но по какъв начин да се основат те?
1.    Развитие на индустриалните зони. Общината не трябва да бъде спънка, а сътрудник на евентуалните вложители, които имат интерес да изградят свои представителства в Бургас. Крачка в тази посока е улеснение на процедурата по придобиване на терени и разрешителни. Втора крачка е построяването на подобаваща инфраструктура.
2.    Привличане на новаторски и високотехнологични предприятия. Бургас има голям капацитет да се трансформира в един от центровете на осведомителните технологии в България. В града към този момент имат офиси някои от огромните ИТ компании като Scalefocus, Fadata, Musala, IBA, Sutherland, Regiocom и други. Но с цел да не е бурен този развой, е нужна целенасочена тактика по привличане на още компании и фрагменти от сектора, която да е основана на самодейни осведомителни акции в страната и чужбина и облекчение на данъчната политика на града. Всичко това за да се даде основателна причина бизнесите да се реалокират в Бургас.
3.    Намаляването на енергийните разноски на общината и жителите. Общината може да работи дружно с страната за разпространение енергийните общности и приемане на нерестриктивна разпоредба за организацията им. Да се слагат фотоволтаични панели на всички подобаващи общински здания, както и да се подтиква монтирането на сходни уреди на покривите на жилищни здания, което  може да бъде насърчено с понижаване на локални налози и такси. Това също би довело до по-ниски енергийни разноски целогодишно.

Образование и юношески политики

Какво е нужно, с цел да останат и да стартират да се връщат младежите в Бургас? Разбира се, всичко стартира от образованието.
1.    Развитие на наставнически стратегии за младежи и достъп до кариерно насочване за всеки млад експерт. С помощта на ментори децата могат да задълбочат знанията си в избрани сфери и да се снабдят с на практика опит и умения Разбира се, с цел да не търсят младежите опит в други градове, те би трябвало да имат опция да го придобият в Бургас. Общината би трябвало да насърчи взаимоотношението сред бизнеса и професионалните гимназии, посредством предложение на паралелки с дуална форма на образование и обезпечаване на стажове.
2.    Предоставяне на качествено университетско обучение и повишение престижа а Бургас на картата на университетското обучение. Тук акцентът би трябвало да е върху развиването на повече механически специалности. От първа нужда е да бъдат разкрити места за образованието на учители по математика, каквито сега са дефицитни или напряко липсват. Да се отвори филиал на Технически университет - София съвършено ще надгради това, което сега се предлага в университета „ Асен Златаров “ и Бургаския свободен университет. Мерки могат да се вземат още в гимназиален стадий с разкриването на нови паралелки с професионална устременост към сферата на медицината, здравните грижи и обществените услуги, както и към естествените науки. 
3.    Увеличаване на младежкото присъединяване в процеса на правене на политики. Един от методите за възстановяване на локалните юношески политики в Бургас е да се усили присъединяване на младежите в процесите на правене на политики. Това може да се реализира посредством основаване на юношески препоръки, осъществяване на постоянни съвещания с младежите и включване на представители на младежта в органите за взимане на решения. Да се насърчи учебното самоуправление, което спомага децата да се почувстват част от учебната общественост. Това би асъдействало за построяването на гражданско съзнание и просвета у децата още от ученическите години.

Чист и зелен Бургас

Бургазлии доста постоянно се оплакват от непорочност в града и съответно от качеството на въздуха. Нашите оферти са:
1.    Увеличаване броя на настоящите автоматизирани измервателни станции с уголемен обсег на измерваните замърсители в  Бургас и покрайнините му. Настояваме в къси периоди да бъде образуван надзорен екип за нощни наряди (от 22.00 до 6.00 часа, изключително през почивните дни) с съществена цел определяне на въздушни замърсявания от миризми (микс от газове). Този екип да може да реагира навреме при обгазяване и да си партнира с контролните органи, които да постановат на замърсителите ефикасни наказания за миризми.
2.    Като дълготрайна мярка предлагаме да бъде основан изолиращ зелен пояс отвътре на оградата на индустриалната площадката на „ Лукойл – Нефтохим ” Бургас. Поясът да бъде от подобаващи за задачата типове дървесно-храстови растения, с ширина най-малко 50-100 метра (при възможност) и съгласуван с всички модерни условия в тази област. Ако няма опция този зелен пояс да бъде построен единствено отвътре на оградата, да се търсят благоприятни условия за реализация в общински и/или държавни терени, намиращи се в непосредствена непосредственост. Това може да бъде допълнено и с построяването на нови велоалеи до по-отдалечените региони на гр. Бургас – М. Рудник, Д. Езерово, Лозово, Г. Езерово, Ветрен, Банево и други По този метод биха се основали предпоставки за понижаване на автомобилния трафик.
3.    Изследване по отношение на здравния статус на представителна извадка от жителите на гр. Бургас, живущи в регионите към огромните промишлени замърсители. Това ще даде отговор на въпроса дали има директна връзка сред вероятно установени здравословни проблеми и качеството на чистотата на атмосферния въздух. За предприемане на съответните ефикасни ограничения против замърсителите ще е нужна и поддръжката на Регионалната ревизия по околната среда и водите, както и на Регионалната здравна ревизия.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР