Икономиите на газ от страна на предприятията и гражданите в

...
Икономиите на газ от страна на предприятията и гражданите в
Коментари Харесай

Европейската комисия препоръчва на страните членки да продължат да пестят газ

Икономиите на газ от страна на предприятията и жителите в целия Европейски Съюз способстваха доста за оправянето с енергийната рецесия, подтиквана от съветското настъпление в Украйна преди две години.

Като цяло Европейски Съюз понижи търсенето на газ с 18 % сред август 2022 година и декември 2023 година, спестявайки към 101 милиарда кубични метра газ. Тези старания надвишават задачата за икономии от 15 %, която беше контрактувана в границите на изключителното законодателство, признато през лятото на 2022 година, и бяха от значително значение за опазване на стабилността на доставките, стабилизиране на енергийните пазари в Европейски Съюз и демонстрация на взаимност с Украйна.

Тъй като срокът на деяние на изключителното законодателство изтича на 31 март, а ситуацията е по-стабилно, в сравнение с през последните две години, в този момент Комисията предлага приемането на рекомендация на Съвета по отношение на продължение на ограниченията за понижаване на търсенето на газ. Тази рекомендация, която ще би трябвало да бъде призната от Съвета, предизвиква страните членки да продължат да подхващат доброволни ограничения за поддържане на групово понижаване на търсенето на газ с 15 % в съпоставяне със междинното търсене сред април 2017 година и март 2022 година Предложението ще бъде разисквано от комисаря по въпросите на енергетиката Кадри Симсон и министрите на енергетиката от Европейски Съюз на съвещанието на Съвета по енергетика в понеделник, 4 март.

Благодарение на необятния набор от незабавни ограничения, въведени след съветското настъпление в Украйна, енергийните вероятности на Европейски Съюз се усъвършенстваха: доставките са по-диверсифицирани, конфигурирани са повече мощности за сила от възобновими източници и са направени впечатляващи икономии на сила, като понастоящем газохранилищата са по-здрави. Това докара до намаление и стабилизиране на цените в цяла Европа. Въпреки това, поради продължаващото геополитическо напрежение, свитите международни пазари на газ и задачата на Европейски Съюз за цялостно унищожаване на съветските изкопаеми горива, към момента са нужни непрекъснати икономии на сила. Продължаването на икономиите на газ ще спомогне за поддържане и възстановяване на актуалната непоклатимост на пазара, в това число посредством улеснение на запълването на газохранилищата напролет и лятото. Те също по този начин ще поддържат напъните на Европейски Съюз за декарбонизация.

Днешната рекомендация се основава на констатациите в отчет, в който се прави обзор на Регламента за понижаване на търсенето на газ, и на втория отчет по отношение на Регламента на Европейски Съюз за съхранението на газ. В допълнение към гарантирането на сигурността на доставките и двете ограничения способстваха за стабилизиране на цените на силата, което е от изгода за конкурентоспособността на стопанската система на Европейски Съюз и за понижаване на сметките на жителите от пиковете, следени през август 2022 година след съветското настъпление.

Като един от отговорите на рисковете за сигурността на доставките, подбудени от потреблението от страна на Русия на износа на изкопаеми горива като оръжие, през юни 2022 година Европейски Съюз вкара Регламента за съхранението на газ, а през август 2022 година — Регламента за понижаване на търсенето на газ. И двата инструмента са основни съставни елементи на REPowerEU — проекта на Европейски Съюз за унищожаване на съветските изкопаеми горива посредством ускорено внедряване на възобновими енергийни източници, по-строги ограничения за енергийна успеваемост и диверсификация на енергийните доставки.

Регламентът за предпазване на газ изисква от страните членки да запълнят подземните уреди за предпазване на газ до 90 % от потенциала си до 1 ноември 2 023 година, с цел да бъдат готови за зимния сезон. Европейски Съюз реализира тази цел още през август и складирането беше 99 % до ноември.

Регламентът за понижаване на търсенето на газ изисква от страните членки да понижат търсенето на газ с 15 % по съгласуван метод, като задачата става наложителна, ако Съветът разгласи паника в Европейски Съюз след предложение на Комисията. Между август 2022 година и декември 2023 година Европейски Съюз е преизпълнил задачата си, като е запазил понижение от 18 %. Като законодателен акт за изключителни обстановки Регламентът за понижаване на търсенето на газ беше продължен през март предходната година до края на март 2024 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР