Икономическото забавяне в Китай, последиците от търговски сделки на Доналд

...
Икономическото забавяне в Китай, последиците от търговски сделки на Доналд
Коментари Харесай

Как Китай подкопава усилията на Русия да остави Европа без газ

Икономическото закъснение в Китай, последствията от търговски покупко-продажби на Доналд Тръмп, подписани по време на неговия мандат, и " обезвереното " търсене на природен газ в Европа основават непредвидени облаги за някои китайски енергийни компании. В същото време обстановката основава опция на Европа да попълни хранилищата си от природен газ през зимата, написа в. " Уолстрийт джърнъл ".

Необичайната композиция оказва помощ на Европа да се ресурси за зимата, показва американското издание.

При спад на търсенето поради по-трудната икономическа обстановка китайските компании, които подписаха дълготрайни контракти за закупуване на полутечен природен газ от Съединени американски щати, продават остатъка и печелят стотици милиони долари. Сред купувачите са Европа, Япония и Южна Корея. Само 19 кораба с полутечен природен газ от Съединени американски щати са дебаркирали в Китай през първите осем месеца на годината, в съпоставяне със 133 за същия интервал на предходната година.

Към момента фирмите в Китай са получили с 30 % повече газ от Русия през тази година, демонстрират данни на китайските митници. Увеличението се дължи на планувано повишение на доставките по газопровода " Силата на Сибир " и на пазаруване на съветски ВПГ, нормално със сериозна отстъпка, сочат данните за доставките.

Китайските продажби за Европа са прекомерно дребни, с цел да оказват помощ на континента да избегне евентуален дефицит тази зима. Те обаче дават взор върху нарасналата взаимозависимост на Москва от Пекин. Русия се обърна към Китай за икономическа и политическа поддръжка след нахлуването в Украйна, само че китайските компании подкопават напъните й да посее разделяне в Европа, провокирано от понижените доставки на синьо гориво, показва " Уолстрийт джърнъл ".

Съединени американски щати и Китай договориха редица дълготрайни покупко-продажби за полутечен природен газ на фона на напън върху Пекин от администрацията на Тръмп за увеличение на вноса от Съединени американски щати. Тези доставки са индексирани към американския бенчмарк " Хенри хъб " (Henry Hub), където цените са много по-ниски от тези в Европа и Азия. 

" Това беше печеливша договорка за Китай и Съединени американски щати ", сподели Уей Сюн, основан в Пекин старши анализатор в консултантската компания " Рюстад енерджи " (Rystad Energy). Договорите, които са със период до 25 години и гъвкави точки на доставка, дадоха убеденост на американските снабдители да изградят повече терминали за полутечен природен газ на стойност доста милиарди долари по крайбрежието на Мексиканския залив, повишавайки потенциала на страната да изнася повече газ.

Трудно е да се оцени облагата, която китайските компании вършат сега. Сделките са частни, фирмите могат да препродават както дълготрайни товари, по този начин и спотoви, закупени авансово, и товарите могат да преминат през доста ръце по време на комерсиалния развой, даже когато корабите са в морето.

Все отново има данни, които оферират взор върху обсега. За 2022 година Китай има 72 милиона тона дълготрайно контрактуван полутечен природен газ, само че се чака да се нуждае единствено от 66 милиона тона, съгласно компанията за данни Ай Си Ай Ес (ICIS).

Така Китай може да препродаде на международния спотов пазар няколко милиона тона. Митническите данни сочат, че за първите осем месеца на годината Китай е изнесъл към четвърт милион метрични тона ВПГ на стойност 449 милиона $ за Европа и Азия по отношение на 7,3 милиона $ предходната година.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР