Икономическите последици от войната в Украйна ще се усещат в

...
Икономическите последици от войната в Украйна ще се усещат в
Коментари Харесай

Финансист: Три до пет години ще усещаме икономическите последици от войната в Украйна

Икономическите последствия от войната в Украйна ще се усещат в идващите три до пет години, предвижда пред БНР финансистът Преслав Райков.

По думите му главните резултати ще се усетят през покачването на цените на храните, петрола и природния газ, както и някои основни първични материали, доставяни главно от Русия и Украйна.

Инфлацията ще е по-голяма от предстоящата, което може би ще накара централните банки да пристъпят към по-големи покачвания на лихвените нива в опит да я укротят, разяснява Райков.

120 $ за барел?!

Петролът и природният газ нарастнаха сензитивно от началото на военния спор. Според Преслав Райков покачването на цената на черното злато до 90 $ за барел е предизвикано от политиката на ОПЕК+, само че растежът над тези стойности се дължи на геополитическото напрежение. Финансистът не има вяра Русия да бъде изключена от ОПЕК+ поради военната експанзия в Украйна, само че „ може да бъде глобена “ с повишаване на количествата нефт на пазара в опит да се балансира цената.

Въпреки всичко тя ще остане висока и не е изключено да доближи и до 120 $ за барел, в случай че Русия реши да спре газовите доставки като контрамярка против глобите, разяснява Райков. По думите му оптимизъм да не се стигне до подобен сюжет дават договарянията с Иран. При позитивен процес страната ще се върне на петролния пазар, само че няма да успее незабавно да го направи с цялостния вероятен размер.

Нова Арабска пролет?

Доставките на пшеница и други селскостопански култури ще бъдат нарушени поради спора, което към този момент се отразява в съществено повишаване на цените им. В Египет голяма част от тези култури се внасят точно от Русия и изолацията на федерацията от интернационалната търговия може да докара до недостига им в африканската страна. Това може да има освен стопански последствия, само че и да докара до неодобрение, което да прерасне в нова Арабска пролет, разяснява Преслав Райков.

Санкциите против Русия – докога?

Когато бъдат дефинитивно прекъснати военните дейности, най-вероятно част от глобите против Русия ще бъдат анулирани, предвижда финансистът. Причината е, че те имат доста тежък стопански резултат освен върху Москва, само че и в целия свят. Най-дълго ще останат персоналните наказания, счита още специалистът.

До промяната на режима Русия няма да бъде мечтан сътрудник, само че въпреки всичко няма да бъде изцяло отстранена от интернационалната търговия, разяснява Райков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР