Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз стабилизираха

...
Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз стабилизираха
Коментари Харесай

Стабилизация в еврозоната и целия ЕС, но не и в България, отчете ЕК

Икономическите настройки в еврозоната и в целия Европейски съюз стабилизираха през септември към равнищата през август, само че не и в България, сочи последно изследване на Европейската комисия. За България Европейска комисия регистрира утежняване както на икономическите, по този начин и на настройките на потребителите, потвърждавайки оповестените по-рано през днешния ден резултати от изследване на Националния статистически институт за стопанската обстановка в страната през сегашния месец.

Индексът, измерващ икономическото доверие в рамите на Европейски Съюз, остана през септември в августовското равнище от 116,6 пункта, до момента в който съответният показател за еврозоната набъбна едва до 117,8 от 117,6 пункта. Стабилизацията на стопански настройки в Европейски Съюз и в частност в еврозоната е вследствие на усъвършенстване на доверието в строителството и стабилизация/леко усъвършенстване в промишлеността, само че при известно утежняване в областта на услугите и търговията на дребно.

Индексът на потребителското доверие за еврозоната пък се увеличи през септември до -4,0 от -5,3 пункта, а за целия Европейски Съюз до -5,2 от -6,3 пункта.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
80% от пълнолетните хора в Европейски Съюз са изцяло имунизирани, което...

В същото време аналогичният показател на икономическите настройки в България падна през септември до 98,9 от 99,9 пункта през август, достигайки най-ниско равнище от май 2021 година

Индексът на потребителското доверие в България пък се утежни през септември до -22,0 пункта от -19,9 пункта през август, влошавайки се за втори следващ месец и достигайки най-ниско равнище от май насам.

Същевременно, показателят, измерващ упованията за заетостта и трудовия пазар, бележи покачване през септември както в границите на целия Европейски Съюз (до 113,6 от 112,6 пункта), по този начин и в еврозоната (до 113,6 от 112,8).

За България обаче показателят на заетостта се намалява през настоящия месец до 109,8 от 111,7 пункта месец по-рано.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР