Икономическата рецесия, причинена от пандемията COVID-19, подчертава необходимостта от големи

...
Икономическата рецесия, причинена от пандемията COVID-19, подчертава необходимостта от големи
Коментари Харесай

В ООН: Кризата COVID-19 подчертава спешната необходимост от трансформация на световната икономика

Икономическата криза, породена от пандемията COVID-19, акцентира нуждата от огромни вложения в по-екологосъобразна стопанска система, с цел да се основат работни места и да се понижат неравенствата, съобщи Оливие Де Шутер, който през днешния ден поема ролята си на специфичен докладчик на Организация на обединените нации за крайната беднотия и правата на индивида.

" Кризата COVID-19 е незабавен апел за деяние. Ако създадем верния избор в този момент, това ще бъде опция да превърнем нашето общество в по-приобщаващо и равно ", добави той.

С плануван спад на приходите на глава от популацията допълнително от 170 страни хората без обществена отбрана ще бъдат най-тежко наранени, сподели Де Шутер. В международен мащаб към четири милиарда души нямат обществена протекция, а тези в несигурна претовареност, в това число 2 милиарда служащи в неофициалния бранш, постоянно са първите, които губят работата си.

" В сходство с задачите за стабилно развиване би трябвало да се отдалечим от парадигмата за развиване, която слага преди всичко икономическия напредък, като се надяваме по-късно да премахнем вредите върху околната среда и да компенсираме обществените въздействия от увеличените неравенства. Самият модел на напредък би трябвало да включва резистентност на околната среда и обществена правдивост през цялото време ", изясни специалистът.

" Във времена на рецесия с подобен мащаб, обещанието, направено в границите на Международната организация на труда за използване на универсални стълбове за обществена протекция, е все по-уместно и сериозно ".

Експертът на Организация на обединените нации съобщи, че стратегиите за обществено обезпечаване би трябвало да се преглеждат като инвестиция, а не като разноски. " Съществуват обилни изгоди за обществото от вложението в ранна детска възраст и схемите за обществена отбрана, които не разрешават на фамилиите с ниски приходи да изпаднат в беднотия, в случай че би трябвало да се преодолява рецесията. "

Освен това финансирането на обществената протекция е налично: " Средно разноските за финансиране на цялостен набор от компенсации, включени в стълбовете на обществената протекция, съставляват приблизително 4,2% от Брутният вътрешен продукт за 57 страни с ниски приходи и ниско междинни приходи. Това е най-хубавата инвестиция, която една страна може да направи за своето бъдеще ", добавя Де Шутер.

Държавите са заели най-малко 8 трилиона $ за отбрана против икономическите въздействия на COVID-19. Това би трябвало да бъде ориентирано към създаване на по-приобщаваща стопанска система, учредена на правата за работа и обществено обезпечаване, както и правата за съответно жилище, опазване на здравето и обучение.

" Крайната беднотия не се състои в единствено в липса на приходи или неточности на хора или фамилии. Става въпрос за политически избор, който не изключва, не дискриминира и не маргинализира хората ".

Като специфичен докладчик за идващите три години, Де Шутер ще изследва редица въпроси, в това число по какъв начин универсалната обществена протекция може да бъде приложена посредством вътрешни запаси и интернационална поддръжка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР