Икономическата експанзия в САЩ се забави рязко през третото тримесечие

...
Икономическата експанзия в САЩ се забави рязко през третото тримесечие
Коментари Харесай

Рязко забавяне на икономическия растеж в САЩ до едва 2% през третото тримесечие



Икономическата агресия в Съединени американски щати се забави внезапно през третото тримесечие до най-слабото движение от повече от година насам предвид на новото повишаване на инфекциите с Covid-19 в страната, което в допълнение утежни световните вериги на доставки, причинявайки дефицит на промишлени артикули като коли, като всички това става на фона на отслабващи потребителски разноски.

Брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати набъбна с едвам 2,0% на годишна база през третото тримесечие на 2022 година след напредък с 6,7% през второто тримесечие, демонстрират предварителни данни на комерсиалния департамент. Това е най-слабата икономическа агресия от второто тримесечие на 2020 година насам, когато обаче Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати означи исторически спад с цели 31,2% вследствие на строгите наложителни противоепидемини ограничения и локдауни, целящи преодоляване на първата вълна на Covid-19.

Осредните упования на финансите пазари бяха за малко по-сдържано закъснение на икономическия напредък в Съединени американски щати през третото тримесечие на 2021 година до 2,7 на 100.

Графика на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати



Рязкото закъснение на напредък през интервала юли - септември се дължи на доста едва повишаване на потребителските разноски с едвам 1,6% след скок на потреблението с цели 12% през второто тримесечие. Трябва да е има поради, че потребителските разноски образуват повече от две трети от икономическата интензивност в Съединени американски щати.

Новото повишаване на случаите на Covid-19 в Съединени американски щати през лятото поради по-заразния Делта вид утежни дефицита на работна ръка в предприятията, мините и пристанищата, което укрепи казуса с нарушените вериги на доставки.

По-заразният Делта вид на ковид също по този начин ограничи и разноските за услуги като пътешестване със аероплан и хранене на открито, макар че домакинските разноски за услуги се покачиха със 7,9%, до момента в който разноските за артикули с дълготрайна приложимост се свиха с 9,2 на 100.

Негативно въздействие върху икономическия напредък оказа и растящата инфлация, подхранвана от съществуването на дефицит в цялата стопанска система и отпуснатите от държавното управление по време на рецесията в публичното опазване на здравето масирани средства за облекчение на отрицателните последствия от пандемията. Отслабващите фискални тласъци и ураганът Айда, който нанесе сериозна щета на енергийното произвеждане в Съединени американски щати в края на август, също натежаха върху икономическото развиване през третото тримесечие.

Бизнес вложенията се покачиха едва през третото тримесечие с 1,8% след техен растеж с 9,2% през предходните три месеца. Износът от Съединени американски щати пък се намали с 2,5% (след скок със 7,6% през второто тримесечие), до момента в който вносът набъбна с 6,1% (след покачване със 7,1% през предходните три месеца), като комерсиалният недостиг лиши 1,14 пункта от икономическия напредък през интервала юли - септември.

Има обаче признаци, че икономическата интензивност още веднъж стартира да набира скорост, откакто лятната вълна от коронавирусни инфекции в Съединени американски щати отшумя и новите случаи на Covid-19 понижиха доста през последните седмици. В същото време темпото на имунизация против ковид се ускори. Подобряването на положението на публичното опазване на здравето пък оказа помощ за повишение на потребителското доверие при започване на четвъртото тримесечие (през октомври).

Въпреки че се заприказва за " стагфлация " – по-бавният стопански напредък и по-високата инфлация, икономистите като цяло считат, че забавянето на напредък през третото тримесечие ще се окаже единствено краткотрайно и растежът ще се форсира през четвъртото тримесечие и при започване на 2022 година

Вече има изследвания, че потребителите са доста по-малко обезпокоени да организират деен обществен живот през четвъртото тримесечие с оглед намаляващите Covid случаи в страната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР