Икони върху стъкло, изработени по древна техника, мозайка с църковна

...
Икони върху стъкло, изработени по древна техника, мозайка с църковна
Коментари Харесай

Уникална изложба в Русе показва румънски икони върху стъкло

Икони върху стъкло, направени по антична техника, мозайка с църковна тема и остарели румънски национални носии са подредени в галерия в Русенската художествена изложба. Творбите са дело на трима румънци, а експозицията е в крайдунавския град по самодейност на Русенската митрополия, оповестява Българска телеграфна агенция.

Щефания Накю е създател на множеството икони върху стъкло, показани в изложбата. Тя изясни, че се рисува на гърба на иконата в противоположна вероятност. Техниката датира от края на 18-ти и началото на 19-ти век.

По думите й при рисуването са употребяват пигменти в комбинация с олио от иглолистни дървета. За да бъде по-благородно излъчването на облика, се използва златно или сребърно фолио. Няколко дни са нужни за изработването на една икона върху стъкло, защото има и софтуерно време, през което боята съхне.

Накю изясни, че иконите наподобяват наивни и хлапашки, тъй като през това време те не са били рисувани от експерти, а от хора без обучение в този тип изкуство, от селяни.

" За да рисуваш сходен тип икони, е нужно да се върнеш към детската непорочност, тъй като единствено по този начин можеш да пресъздадеш наивността ", изясни Накю.

Свещеник Кирил Синев от Русенската митрополия сподели, че експозицията включва 20 икони върху стъкло и икона от мозайка на Христос. Представените достоверни румънски национални носии са от областите Олтения и Мунтения в Южна Румъния. Те към този момент са музейни експонати, само че преди 100 години били носени от селяните, които са рисували иконите върху стъкло.

Изложбата може да бъде забелязана в Русе до началото на януари следващата година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР