Иконата е уникално явление. В храмовете те са стотици. Но

...
Иконата е уникално явление. В храмовете те са стотици. Но
Коментари Харесай

Изцерителната сила на православните икони: коя икона какво лекува и за какво помага

Иконата е неповторимо събитие. В храмовете те са стотици. Но по какъв начин да се ориентираме коя ни е нужна?


СЕДЕМСТРЕЛНА

Това е най-силната икона за отбрана на дома и на индивида, от зли и завистливи хора, от уроки и проклятия. Примирява враждуващи, носи мир и съгласие. В дома би трябвало да се слага против входната врата, с цел да вижда очите на индивида, който влиза в него. Преди да сложите иконата на мястото й, произнесете молитва. Впоследствие обърнете внимание кой от вашите познати е престанал да ви посещава…

НЕОПИВАЩА ЧАША

На тази икона се молим за всички грешници и се обръщаме към неизчерпаемия източник на духовна наслада и успокоение. Неопиващата чаша на небесната помощ и състрадание е предопределена за тези, които се помолят с религия. Тя носи благосъстояние в дома, изцелява от пагубни пристрастия – пиене, наркомания, хазарт.

ЦЕЛИТЕЛНИЦА

Тази икона може да се разпознае по изображението на Богородица до постелята на болен човек. Слави се с чудеса на излекуване от разнообразни душевни и физически недъзи още в края на XVIII в.

НЕОЧАКВАНА РАДОСТ

Това е икона за опрощаване на греховете и признателно излекуване. Пред нея се молят за заблудените души, с цел да се върнат те в правия път, за здраве и благоденствие на деца, за излекуване от глухота и заболявания на ушите, за опазване на любовта и единодушието в брака.

ТРОЕРУЧИЦА

Този вълшебен облик на Божията майка е основан през VIII в. в чест на преподобния Йоан Дамаскин – църковен песнописец, оклеветен почтен. Пред иконата се молят за изцеление на болки в ръцете или пострадвания, за отърваване от пожар, както и от заболявания, скърби и тъга.

СКОРОПОСЛУШНИЦА

Образът е изписан през X в. Пред тази икона се молят, когато е нужна бърза и неотложна помощ, за излекуване от душевни и телесни недъзи, включително паралич, слепота, ракови болести. Молят се и за раждането на здрави деца и за освобождение на пленени.

ВЛАДИМИРСКА

Тази икона е дело на евангелист Лука. Смята се за един от най-почитаните облици на Пре-света Богородица. Пред иконата са короновани царе и се избират първосветители. Пред нея се молят за примирение на враждуващите, за намаляване на зли сърца, за излекуване от отпадналост – телесна и душевна, както и за излекуване от бяс.

СЕРАФИМ САРОВСКИ

Той посвещава целия си живот в работа на Бога, основава Дивеевския женски манастир в Нижгородска губерния. Молитвата към светия отец Серафим Саровски оказва помощ при болести на опорнодвигателната система, гръбначния дирек, ставите.

ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ

Този светец е асистент на хората, чиято работа е обвързвана с оръжие и риск за живота – военни, полиция, пожарникари, спасители. Към тях се отнасят и спортистите, както и хората, които стартират нов бизнес.

НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ

Той пази от мизерия и потребност. Когато иконата му се намира в дома, светецът следи в него да има всичко, пази от потребност. Николай Чудотворец е настойник на пътешествениците, водачите, моряците, летците и просто хората, намиращи се на път. Мощите му се намират в Италия.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР