Икона на Свети Никола в Киев проплака в деня на

...
Икона на Свети Никола в Киев проплака в деня на
Коментари Харесай

Икона на Свети Николай ридае за Лех Качински

Икона на Свети Никола в Киев проплака в деня на злополуката на ТУ-154 край Смоленск.

Инцидентът бе предходната събота. Самолетът, на борда на който пътуваше полският президент Лех Качински, се разруши при приземяването си. Няма оживели.

С президента Качински пътуваха брачната половинка му, а също и публична делегация, в това число началникът на генералния щаб на полската армия и заместник-министърът на външните работи Анджей Кремер и представители на духовенството и на полския хайлайф.

Покойният президент на Полша трябваше да взе участие във възпоменателна гала на мемориалния комплекс Катин, основан на мястото където са заровени жертви на политическите репресии по руско време (1918-1953 г.) и са били убити хиляди полски военнослужещи през 1940 година

Иконата на Свети Николай е проплакала в събота сутринта в частен музей Jakubowski, в който са събрани няколко хиляди икони от XVIII-XIX век, пишат съветските медии.

Един от охранителите на експозицията забелязах, че иконата на светеца плаче. Това е станало към 11 часа, един час след самолетната злополука.

" Често иконите плачат в навечерието или директно след огромни събития и разтърсвания в публичния живот и в църквата. Вярно е, че най-често събитията са свързани с мястото, на което иконата плаче. Но не е изключено сълзите й да с свързани с злополуката покрай Смоленск ", споделя свещеник Евстатий Зоря.

" Тази икона е на към 130 години, през предходната година беше реставрирана. Най-интересното е, че в никакъв случай не е била църковна, а е стояла единствено в частни домове. Иконата изобразява Свети Николай с ликовете на Исус Христос и Света Богородица ", споделя притежателят на музея Олег Якубовский.

Той е дал иконата на свещеници от локален храм за химически разбор на сълзите.

Някои локални свещеници смятат, че е неприятен знак икона да заплаче. Отец Владислав си напомня, че в деня на гибелта на патриарх Алексий II в село Устьянички с огромни сълзи проплакала икона на Свети Алекси.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР