Икона на Света Богородица-Преславска, считана за закрилница на народностния и

...
Икона на Света Богородица-Преславска, считана за закрилница на народностния и
Коментари Харесай

Ценна икона на св. Богородица в столичния храм „Света София“


Икона на Света Богородица-Преславска, считана за закрилница на народностния и набожен дух на българите, бе дарена на столичния храм " Св. София ".
   За историята на иконата пред bTV споделя гл. ас. доктор Венцислав Каравълчев, учител по Църковна археология в Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. „ Историята на тази икона е над 1000 годишна. Това е едно сходство на остарялата иконата. Първообразът ѝ е направен, когато столицата на България от езическата Плиска се реалокира във Велики Преслав по времето на цар Симеон и неговият наследник Петър. Тя е била предопределена да пази и да покровителства популацията на България. През 971 година, когато император Йоан I Цимиски превзема велики Преслав, тази икона, дружно с царската съкровищница, е отнесена в Константинопол. Там е посрещната тържествено на входа на града. След това следите ѝ се губят “, споделя доктор Каравълчев.
 Това е една българска реликва, към която доктор Каравълчев счита, че ще има огромен интерес във времето напред. Той се надява, че точно тази икона ще успее да сплоти българския народ в тези тежки за всички ни времена.
 Иконата е направена по непокътнати сведения за оригинала от светогорски монаси. Процесът е бил съпроводен с доста молебствия. Тя е артикул на доста труд и обособеност.
" Това подаяние е неповторимо единствено по себе си. Ние не знаем по какъв начин тъкмо е изглеждала истинската икона, само че в новата се усеща духът и величието, които е имала и Преславската икона. Символичното й " връщане " в нашите земи и съответно тук, в храма " Св. София " я прави в действителност специфична ", разясняват миряни след поклонение пред иконата.
 Всички се надяват ползата към нея да е доста огромен по време на Коледните празници.
 Иконата може да се види всеки ден от 07:00 до 18:00 часа, в храма " Св. София ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР