IKEA е най-голямата верига магазини за мебели в света. Мебелният

...
IKEA е най-голямата верига магазини за мебели в света. Мебелният
Коментари Харесай

Кибритопродавачът, който изгради мебелна империя за милиарди

IKEA е най-голямата верига магазини за мебели в света. Мебелният колос започва активността си през 1943 година като дребна компания, която приема поръчки и доставя разнообразни артикули по пощата. Тя е учредена от Ингвар Кампрад, който е роден на 30 март 1926 година Пет години след основаването си - през 1958 година - компанията отваря първия си магазин в Швеция под името Möbel-IKÉA.

Кампрад показва предприемачески усет от ранна детска възраст - когато е на 6 години, стартира да продава кибрити на съседите си. Когато е единствено на 10, той кръстоса квартала с велосипеда си, продавайки коледна декорация и моливи.

През 1943 година, когато Ингвар е на 17 години, татко му го възнаграждава с дребна сума пари за това, че се оправя добре в учебно заведение, макар че има дислексия. Така той основава IKEA, като името е формирано от неговите букви и от първите букви на фермата (Elmtaryd) и селото (Agunnaryd), където той израства.

Първоначално Кампрад продава артикули, като рамки за фотоси, бижута и чорапи по телефона. С разрастването на бизнеса стартира да популяризира каталози по пощата. През 1948 година Ингвар Кампрад към този момент продава евтини мебели, а новата стока се оказва толкоз известна измежду потребителите, че през 1951 година IKEA към този момент предлага само домашни мебели. Две години по-късно компанията отваря шоурум в шведския град Елмхулт.

Ниските цени разгневяват съперниците, които оказват напън върху шведските снабдители да бойкотират компанията. Кампрад реагира, като стартира да проектира лични артикули, свързвайки се с задгранични компании за набиране на материали.

През 1956 година Кампрад показва пакетираните мебели на IKEA, които са предопределени за сглобяване вкъщи. Това се оказва и огромният пробив на компанията. Новите продукти понижават фрапантно разноските за превоз и труд и разрешават на клиентите елементарно да вземат стоките вкъщи.

Компактните размери на пакетираните артикули също по този начин значат, че те могат да бъдат съхранявани в магазина вместо в склад. Така през 1958 година отваря и първият магазин на IKEA. Следва откриването и на други магазини – първо в няколко страни в Западна Европа, а по-късно и в други райони. В идващите 50 години по света са отворени близо 300 магазина IKEA. Отличителните обекти в наследник и жълт цвят нормално поддържат на склад по над 80 хиляди продукта и разполагат с детски ъгъл и шведски заведения за хранене.

През 2000 година IKEA стартира да продава артикули онлайн, което води до стремително разгръщане на активността на компанията. До 2003 година тя е толкоз известна, че нейният азбучник се трансформира в печатното издание с максимален тираж в света. До 2009 година каталогът към този момент се издава на над 20 езика.

Феноменалният триумф на IKEA прави Кампрад един от най-богатите хора в света при започване на 21-ви век. През 1998 година излиза от щемпел неговата книга, отдадена на историята на IKEA. Тя съдържа автобиографична информация за Кампрад, включително и присъединяване му в нацистки и фашистки организации през 40-те години на предишния век, за което той обществено се извинява.

Кампрад се връща в Швеция през 2014 година, откакто близо 40 години живее в Швейцария. Той има трима синове от втората си брачна половинка и осиновена щерка с първата. Според негово изявление от 2006 година, Кампрад кара Volvo 240 от 1993 година, пътува в икономична класа и предизвиква чиновниците на IKEA да употребяват и двете страни на листа, когато пишат или отпечатват.

Кампрад също по този начин посещава магазините на IKEA, " с цел да се нахрани на ниска цена " и е прочут с спестовното си държание. Той има вила в Швейцария, огромно провинциално имение в Швеция и лозя във френския район Прованс.

Кампрад умира от пневмония в съня си в своя дом в Смоланд, Швеция, на 27 януари 2018 година, когато е на 91-годишна възраст. Съгласно неговото наследство, половината от положението му ще се употребява за планове в Норланд - едва заселената северна част на Швеция. Смята се, че Кампрад желае да развива Норланд и да го трансформира в дом за младежи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР