Играйте си с емоциите на хората. Представяйте се за достовен

...
Играйте си с емоциите на хората. Представяйте се за достовен
Коментари Харесай

Онлайн игра служи като "ваксина" срещу фалшиви новини

Играйте си с страстите на хората. Представяйте се за достовен за доверие източник. Преувеличавайте.

Това са първите правила на положителния пропагандист, които участниците в онлайн играта Bad News могат да научат. Създадена от екип, основан в Хага и сътрудничил си с Кеймбриджкия университет, тя цели да приучи играчите да разпознават подправените вести... като застанат от другата страна.

" Откажете се от моралните превземки и изберете пътя към превръщането в безсъвестен медиен магнат. Но следете равнищата на потребителите и престижа си. Задачата ви е да съберете колкото може повече почитатели, като постепенно си изграждате подправена известност на новинарски уебсайт. Обаче внимавайте – ще загубите, в случай че пишете явни неистини или разочаровате поддръжниците си! ", гласи инструкцията.

Идеята е играчът да стартира да основава агитация – посредством полуистини, пресиления, армии от онлайн тролове и всяване на боязън, яд и раздори.

" Смятаме, че най-хубавият метод да се основат инстинкти за различаване на дезинформацията е като я създавате сами ", споделят от екипа.

DROG е мултидисциплинарен екип от учени, публицисти и медийни специалисти, които водят разнообразни просветителни стратегии за медийна просветеност. Участниците в него са от цяла Европа, само че централата им е в Хага. Събрали се особено за този план, измежду участниците в него са публицист, графичен дизайнер, разработчик, докторант в Кеймбридж и някогашен стажант по проучването на дезинформацията в холандското външно министерство, само че споделят, че в този момент екипът се е увеличен.

" С дезинформацията може да се води битка по многочислени способи: като се трансформират логаритмите на търсачките и социалнтие мрежи; като се блокират избрани сайтове; като се водят просветителни акции. Но най-ефективният способ е да се възпитат добре осведомени и скептични консуматори. Знанието и образованието към този момент са най-хубавите оръжия против дезинформацията ", споделят те.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР