Игралното кино е като шоколад. Аз разглеждам киното като много

...
Игралното кино е като шоколад. Аз разглеждам киното като много
Коментари Харесай

Андрей Паунов: Игралното кино е като шоколад

" Игралното кино е като шоколад . Аз преглеждам киното като доста жанрове и доста благоприятни условия. Опитвал съм се да работя във всеки един от тях. Правил съм най-вече документални филми, само че с наслада се впуснах в план, който ми дава опция да вляза в ново премеждие ". 

Това сподели пред БНР режисьорът Андрей Паунов. Дебютният му филм " Януари " ще взе участие в интернационалния конкурс на " София Филм Фест ". 

Лентата е копродукцията на България, Португалия и Люксембург, получила премията за най-хубав български план в развиване на София Мийтингс 2017, взе участие и в програмата на фестивала на българското игрално кино " Златна роза "  2021, където ѝ бяха връчени специфична премия на журито и премията на колегия " Критика " към СБФД. 

По думите му и документалното, и игралното кино са еднообразно и сложни, и лесни

" Избрах Йордан Радичков за дебюта си в игралното кино, тъй като той е доста специфична територия и дава независимост на всеки създател. Намерил съм общи направления и благоприятни условия сред това, което е светът на Радичков, и това, което аз върша ", добави режисьорът в предаването " 12+3 ". 

Сценарият на " Януари " е дело на Алекс Барет и на режисьора на кино лентата, оператор е Вашко Виана, музиката е на Иво Паунов. В функциите са Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Малин Кръстев. 

Насред нищото, откъснати от света от снежна стихия, двама мъже се пробват да разгадаят какво се е случило с Петър Моторов, решил да потегли в една ранна заран с шейната си към града, оттатък гората. Когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея – има единствено шуба, пушка, заледен мъртвец на огромен вълк и голяма мистерия… 

Андрей Паунов е режисьор и сценарист, прочут на киноспециалистите и феновете на писмено кино в целия свят със своята трилогия за парадокса на прехода, в която са филмите " Георги и пеперудите " (носител на " Сребърен вълк " от Амстердам IDFA 2004), " Проблемът с комарите и други истории " (с премиера в " Седмица на рецензията " на 46-ия фестивал в Кан 2007) и " Момчето, което беше цар "  (показан за първи път в Торонто 2011). 

С неговия лиричен роман " Да вървиш по вода ", отдаден на именития занаятчия на артинсталации Кристо и неговите плаващи кейове, показан премиерно в Локарно през 2018 година, бе открит 23-тия СФФ през март 2019 година. 

Интервюто с Андрей Паунов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР