Игор Саликов, бивш полковник от военното разузнаване на руското министерство

...
Игор Саликов, бивш полковник от военното разузнаване на руското министерство
Коментари Харесай

Първи руски полковник обяви, че ще свидетелства в Хага за извършени военни престъпления

Игор Саликов, някогашен полковник от военното разузнаване на съветското министерство на защитата (ГРУ), а по-късно старши инструктор на " Вагнер " и един от командирите на ЧВК " Редут ", е решил да свидетелства за съветските военни закононарушения в Украйна пред Международния углавен съд (МНС) в Хага, оповестява Deutsche Welle, предаде De Re Militari.

Самият Саликов е в листата на уеб страницата " Миротворец " за " съучастничество в осъществени военни закононарушения в Украйна "  

Той твърди, че като част от " Вагнер ", е воювал в Сирия и Африка, а през 2014 година е бил на територията на Донецка и Луганска област, в това число е бил шеф на 4-ти отдел за специфични интервенции на " Генералната прокуратура на ДНР ". През 2022 година Саликов взе участие в пълномащабно навлизане в Украйна, по време на което командва поделение на ЧВК " Редут ".

По думите му, той е станал очевидец на закононарушенията на съветската войска, по-специално на " интервенции под подправен байрак " в Донбас, жестокости против цивилни жители, изтезания и изтезания на военнопленници, похищение на деца, които са били превозени през границата в Беларус.

Бившият съветски боен съобщи, че е напуснал Русия дружно със фамилията си през юни 2022 година

Той е отлетял от Кейптаун за Нидерландия, където има намерение да изиска политическо леговище.

На 10 декември Саликов написа самопризнание за виновност, адресирано до прокурора на МНС Карим Хан и ръководителя на МНС Пьотр Хофмански.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР