Игор Карней, който пишеше за Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС)

...
Игор Карней, който пишеше за Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС)
Коментари Харесай

Беларус обвини в екстремизъм журналист, писал за Свободна Европа

Игор Карней , който пишеше за Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода " (РСЕ/РС) и други самостоятелни средства за всеобща информация, е упрекнат, че е част от екстремистка група, което се санкционира с до шест години затвор. В Беларус РСЕ/РС, спонсорирано от американската страна радио, беше оповестено за екстремистко. Това е постоянно употребявано разбиране, с което се посочва всеки, който подлага на критика властта в тази страна, където репресиите против инакомислието не стихват, а отразяването им и разпространяването на информация за тях е престъпно закононарушение, отбелязва АП.

В Беларус деятели и публицисти са подложени на тежки репресии, откогато през 2020 година президентът Александър Лукашенко завоюва шести мандат отпред на Беларус. След изборите, които бяха жигосани от опозицията и Запада като подправени, страната беше залята от всеобщи митинги, някои от които привлякоха по над 100 000 участници.

В Беларус сега зад решетките има общо 34 публицисти, съгласно Беларуската асоциация на публицистите.

Карней беше арестуван неколкократно, до момента в който отразяваше митингите. За разлика от доста свои сътрудници той реши да остане в Беларус макар репресиите. През юли предходната година той беше задържан още веднъж, а полицията претърси жилището му, откъдето бяха конфискувани телефони и компютри. Впоследствие му бяха предявени обвинявания в присъединяване в екстремистка група.

Дипломати от седем западни страни, измежду които Германия, Швеция, Полша и Англия участваха на вчерашното съвещание в правосъдната зала в Минск, където стартира делото против него, и настояха за освобождението на журналиста и на всички останали политически пандизчии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР