Идва така очакваната зима, напомнят от Meteo balkans. Валежите през деня

...
Идва така очакваната зима, напомнят от Meteo balkans.
Валежите през деня
Коментари Харесай

Зимата идва!

Идва по този начин предстоящата зима, припомнят от Meteo balkans.

Валежите денем на 20 януари ще бъдат усилени от един забавен метеорологичен феномен, прочут, като орографска оклюзия. На доста малко места по света хората стават очевидци на толкоз добре изразено събитие, и то с сходна активност. Обикновено идващите фронтове и циклони от северозапад през зимата не са богати на влага и преваляванията от тях са нищожни в равнините.

Над западните Балкани ще прониква по-студен въздух от север-северозапад. Именно тази студена въздушна маса при Карпатите ще се раздели на две елементи (източен и западен поток ). Западният ще премине през цяла Сърбия и се чака да доближи България с увеличаване напразно, намаляване на температурата и превалявания от сняг.

По същото време част от студения фронт заради физическите си свойства (студеният въздух е по-тежък) е заставен да заобиколи Карпатите, като трансформира посоката си и нахлува от североизток.

През деня и по здрач потоците ще се засрещнат в подветрените южни скатове на Карпатите, което ще докара до образуването на конвергентна линия. (или в този случай до усилването им)

Валежите по конвергентната линия ще са интензивни и в Предбалкана и част от Дунавската низина снежната завивка може да надмине 10-30см за малко време. Възможни са виелици в планините и проходите в Западна и Централна България.

Именно по-късно навлизане на леден въздух от североизток температурите на Балканите сензитивно ще паднат.

 




Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР