Идва решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея

...
Идва решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея
Коментари Харесай

Витанов: Идва решителна седмица

Идва решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея той би трябвало да доближи пика си. Трябва, само че е спънат добре, както виждате. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Кратка информация за оперативната конюнктура за пандемията за 31 януари 2022

0. Идва решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея той би трябвало да доближи пика си. Трябва, само че е спънат добре, както виждате. Не имах вяра, че контролът на хаоса може да работи така добре в наши условия, само че ето на, оправяме се доста добре. Както писах в събота: Кой споделя, че българският народ не може. Може, може.

1. Картата на осведомителния портал за обстановката с стадиите по райони с прогноза за след 5 дни.

Тук нещата са постоянни и такива ще останат през идващите няколко дни. Подготвих ви душевен, че картата ще почервенее, което и стана. Сега ще постои по този начин. Омикронът не се е развихрил в Регион 3 (само във Варна имат по-големи проблеми там), така, че този район ще постои още някой ден с жълт цвят. Интересното е, че вероятността въобще да не влезе в алената зона, пораства. Да забележим.

2. Полека наближава времето на трите пречупвания на вълната - изкривяване на растежа на броя на новите случаи, изкривяване на растежа на заетите кревати в лечебните заведения и най-после - изкривяване на високата смъртност. Насочваме се към изкривяване номер 1. Както знаете, според изчисленията ми още от ноември, през тази седмица Омикронът би трябвало да покаже какво може. Да забележим пиковите стойности на вълната. Пусната му е много кръв, чака се да се препъне.

Честно да ви кажа, като върших сметките тогава, не знаех, че ще съм по-тясно зает с битката с тази вълна. Получава се малко такова - Витанов се бори против личната си прогноза. В смисъл, в случай че спъването и стартирането на кръв е било задоволително дейно, може и да не стигнем до 15 000 нови регистрирани случая дневно, както е в прогнозата. Да забележим. Базовото репродуктивно число е 1.08 - много под 1.3. Обхватът на болестта към момента пораства, само че виждате, крета, не хвърчи. Кръвта на вируса изтича, има мощни индикации, че идва пречупването на тренда на увеличение на броя на новите случаи. Да забележим.

3. Напомням, че заложената траектория на българската обществена система през тази вълна е следната: да няма суперпожар, да не се изпълнят лечебните заведения и да не се стигне до цялостен локдаун за страната.

4. Суперпожарът го няма. Системата върви по заложената траектория. Няма от 25 000 регистрирани случая дневно нагоре. Вирусът се бори да доближи контролното число от 15 000 регистрирани случая дневно. Да се бори, както виждате, продължаваме прицелно да го бодем с рапирата на ограниченията. Ама може ли с тъкмо прицелени и не доста строги ограничения да реализираме резултат? Може, може, писах ви за резултата на пеперудата - в случай че знаете, къде и по кое време лекичко да махнете с крилце, може да спреде суперпожарана ужасния Омикрон. Гледайте, дали ще стане в българските условия. Не забравяйте, че имаме затруднения - част от народа е много инатест, само че и това е регистрирано.

5. Състояните на лечебните заведения и болничния личен състав. Зададена траектория - да няма претоварване. Резултат все още - претовареност на леглата под 50% от оптималния потенциал за страната. Здравната система се оправя феноменално. Мога да кажа единствено отлично! Очаквах такова нещо, само че хората и от здравното министерство и в цялата система надминават упованията ми. Браво! С медицинския личен състав би трябвало да се внимава. Тези хора са с изключение на герои и много изтощени от дългата битка. Засега системата устоя и дори се оправя чудесно. Една седмица до 10 дни след първото изкривяване се чака да пристигна и второто изкривяване - изкривяване на тренда на напредък на заетостта на леглата.

6. Тоталният локдаун. Зададена траектория на обществената система - да се размине с цялостен локдаун. Резултат все още - системата е надалеч от цялостен локдаун, локалните ограничения пускат задоволително кръв на Омикрона и той не може да подпали супержара. И тук се оправяме чудесно. Имаме няколко области, които би трябвало да се следят по-внимателно, само че това се прави. С помощта на доста знаци. Та да отбележа тук: Не съм разкрил аз мултифакторния разбор, юрдечета мои крякащи. Други са ми научните достижения. Но си ги прилатгам пред очите на целия народ и те работят, нали по този начин. Няма суперпожар, няма претрупани лечебни заведения, няма цялостен локдаун. Има проект и ограничения, които като рапира пускат методично кръв на Омикрона, без да са ексцесивни. А вие си крякайте. Успее ли голямата българска обществена система да излезе от тази вълна по заложената авансово траектория, ще чувам единствено тези от вас, които са правили и те такова нещо. А техния брой е цяло число, но не е естествено.

7. Смъртността. Тук ще пристигна третото изкривяване. То нормално идва най-сетне. Към края на февруари към този момент се чака да е налице и то. Засега системата върви по заложената траектория, а тя е с предстояща записана смъртност - 1% и по-малко от броя на записаните случаи. Знаете какво мисля по въпроса - смъртността е висока поради ниската степен на имунизация и неспазване на ограничения от страна на инатестата част от българския народ. По-голямата част от народа обаче ги съблюдава, за което му благодаря.

8. Заключение - голямата българска обществена система минава през петата вълна, движейки се по заложената авансово траектория. Няма суперпожар, няма претрупани лечебни заведения, няма цялостен локдаун. Втората седмица от царстването на Омикрона почва несполучливо за него.

А тя е решаваща за борбата. Ако не го изтървем тук и в този момент, ще грохне и вълната бавно ще тръгне да си върви.

9. Това е към този момент. Желая здраве и триумфи. Пазете се през идващите две седмици и дано вирусът да ви заобикаля. Помнете - и вие участвате в направляването на голямата обществена система - всеки един от вас. Засега се оправяме чудесно - минаваме през най-високата вълна без цялостен локдаун по авансово заложена и обезпечена с проект и ограничения траектория. Опрели сме са дървото като заека Бъни, хапваме моркова и споделяме на Омикрона: What`s up, doc?

Да държим по този начин курса. И Омикронът ще грохне пред очите ви.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР