Идеята за това първите три дни от болничните да се

...
Идеята за това първите три дни от болничните да се
Коментари Харесай

Как се плащат болничните в някои от държавите в ЕС

Идеята за това първите три дни от болничните да се заплащат по-малко, въпреки и оттеглена от държавното управление, повдигна тематиките за мнимите заболели, които почиват на море, за недобросъвестните лекари, които им издават документ с погрешното наличие, за хитруващи притежатели на компании, които маскират с всеобщи болести личните си финансови неблагополучия.

Трябва ли фактически болните хора, които са болшинство измежду ползвателите на болнични листове, да търпят неудобства и даже ограничения поради симулантите и това ли е методът обществото да се оправи с източването на обществения фонд? Според някои публични лица - и в други страни от Европейски Съюз неявяване по болест за три дни не се насърчавало. А съгласно премиера Бойко Борисов България е " извънредно обществена ".

" Дневник " се допита до неправителствената организация " Лечение без граници ", чиито стотици доброволци оказват помощ на българите, принудени да се лекуват в чужбина. Активистите на " Лечение без граници " събраха информация от практиката в Германия, Австрия, Франция и Испания.

В Германия по закон през първите 6 седмици от болничния заплатата се изплаща 100% от работодателя, в случай че категорично друго като уговорка не попада в контракта.

Ако се постанова болничният да бъде удължен след 6-тата седмица, заплащането става от здравната касa, само че с понижен %. В взаимозависимост от това дали пациентът има контракт с държавна или с частна каса, компенсацията варира сред 70 на 100 от чистото заплащане и 90% от брутното.

Ако обаче служителят се разболее през първите 4 седмици от постъпването си на работа, работодателят не му дължи нищо, а компенсацията се поема от здравната каса. При по-дълго заболяване, през 4-тата и 6-тата седмица се включва работодателят.

По време на болничен обаче работодятелят има право да изпрати предупреждение за уволняване (независимо за експериментален период ли става дума или не), само че уволнението влиза в действие СЛЕД приключване на болничния.

На доста места също е признато в случай че си болен до 2 дни, да не се носи болничен (естествено тези дни се заплащат от работодателя).

В Австрия всеки чиновник получава 100% от заплатата си при боледуване до 6 седмици. Срокът е по-дълъг при по-продължителен стаж. Например, при 5 година стаж компенсацията е за до 8 седмици, при 15 години - до 10 седмици, 25 години - до 12 седмици. Ако боледуването продължи по-дълго, се изплащат 50% от заплатата в продължение на най-много още 4 седмици. Всичко до тук се поема от работодателя.

Също по този начин, в случай че в трудовия контракт има записани изключителни часове или комисионни, работодателят е задължен да изплати и това на правилото " служителят получава толкоз по време на болничен, колкото би получил, в случай че би бил на работа в този ден ".

Здравната каса се включва най-рано на 4-ия ден от болничния. Първите 3 дни постоянно ги заплаща работодателят. Касата заплаща % от заплатата (50% до 43-ия ден и 60% от 43-ия ден нататък), само че САМО АКО работодателят по някаква причина не заплаща или заплаща по-малко от 100% (например в случай че уволни служителя междувременно).
По време на горепосочените 4 седмици (когато работодателят заплаща 50%), касата заплаща в допълнение 30%. Ако служителят е болен по-дълго от горепосочените 6 + 4 седмици, работодателят стопира да му заплаща и здравната каса се включва с 60% от заплатата.

Във Франция обществено обезпечените лица получават дневни компенсации, изплащани от общественото обезпечаване при положение на болест, предопределени да компенсират изгубените заплати. Сумата им се преоценява всяка година.
Максималният размер на дневната помощ, която може да бъде платена през 2017 година, е 43.80 евро и 58.40 евро при положение на нарастване за отпуск за дете и нескончаем отпуск по болест.

Дневната надбавка, изплащана за прекъсване на работа, е равна на 50% от главната дневна заплата, изчислена въз основата на междинната стойност на брутните заплати (т.е. приходите, подлежащи на вноски) от трите последни работни месеца преди прекъсването на работа или 12 месеца при положение на сезонна или прекратена активност, която в този момент се взема поради в границите на 1.8 пъти от минималната месечна заплата.

Например, чиновник, получаващ 2 000 евро бруто месечно, ползващ се от 6-дневен отпуск по болест, получава обезщетение закрепено на 33.17 евро дневно след 3-ия ден от решението (или общо 99.52 евро). Към тази сума се прибавя отплата за загубата на заплата, компенсацията изплатена от спомагателната осигуровка и вероятно цялостно обезщетение за загубата на заплата, изплащана от работодателя (предвидена в груповия трудов контракт или в дружествения договор). За да дава отговор на изискванията за дневни надбавки за компенсиране на изгубените хонорари, служителят би трябвало да е работил и да заплаща осигурителни вноски за избран интервал от време. Плащането се прави от 4-ия ден от прекъсването на работа (3 дни неявяване, с изключение на при положение на по-благоприятна наредба, планувана в груповия трудов договор).

В Испания през първите 3 дни служащият не получава нищо. От 3-ия до 14-ия ден получава 60% от възнаграждението си, от 14-ия ден нататък - 75%. Това е общото предписание, само че във всеки трудов бранш са годни т. нар браншови спогодби, " convenios ", където този въпрос е позволен друго. В рекламния бранш, да вземем за пример, има избран брой дни, които ти се разрешават за болест и по този начин на процедура първите три дни не се удържат от работодателя. От 3-ия до 14-ия ден компенсацията в размер на 60% се поема работодателя, а по-нататък -социално-осигурителната система.

В България първите три дни от болничния са за сметка на работодателя, който изплаща 70% от дневния застрахователен приход. Преди рецесията от 2009 година работодателят плащаше единствено първия ден, само че 100%, а по-късно компенсациите се поемаха от Национален осигурителен институт. С антикризисния проект, признат от първия кабинет " Борисов " работодателските организации се съгласиха бизнесът да поеме първите три дни, само че с понижен %. От 4-ия ден нататък Национален осигурителен институт изплаща по 80%. Във към този момент оттеглените оферти за 2018 година се предвиждаше работодателите да заплащат първите три дни 50%, а по-късно Национален осигурителен институт да продължи да заплаща 80%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР