Идеята за създаването на свръхчовек от време на време тревожи

...
Идеята за създаването на свръхчовек от време на време тревожи
Коментари Харесай

„Бях пленница на баща си 18 години“: ужасната история на Мод Жулиен, от която искаха да стане свръхчовек

Идеята за основаването на свръхчовек понякога тревожи мозъците на учените. Обикновено сходни опити имат печален край. Много по-лошо е, когато непосредствен човек бъде превзет от тази утопичната концепция. На Мод Жулиен по никакъв начин не ѝ провървяло. Тя е родена за опитите на татко си, налегнат от концепцията за основаването на свръхчовек.

Момиче за опити

Мод Жулиен е родена на 23 октомври 1957 година в северната част на Франция. Баща й, Луи Дидие, по това време навършил 50 години, а майка ѝ Жанина – на 22. Съпружеската двойка предизвиквала учудване измежду близките. Богат, честен мъж се оженил за дъщерята на безпаричен миньор. Съпругата, която била с съвсем 30 години по-млада, обожавала брачна половинка си и го наричала „ господин Дидие “.

По-късно се оказва, че Луи мечтаел да отгледа свръхчовек. Именно за тази цел той взел шестгодишно момиче от оскъдно семейство. След като не съумял с опита си, стигнал до извода, че образованието на свръхчовека би трябвало да стартира от раждането му. Затова се оженил за момичето и решил да стартира изначало, когато се роди бебе.

Бебето Мод нямало право на свободно време още от петгодишна възраст. Бащата неуморно я упражнявал, като се стремял да усилва оптимално развиването на мозъка на детето. Момичето не трябвало да отвлича вниманието си от ученето. Затова тя била лишена от опцията за обикновена връзка и не напускала дома си. Приятели й били домашните любимци. Било ѝ разрешено да беседва с патица, пони, дворно куче. За благополучие бащата вярвал, че свръхчовекът  би трябвало да схваща животните.

По-голямата част от просветителната стратегия представлявала уроци по музика. Луи Дидие считал, че щерка му би трябвало да се научи да свири на всички известни музикални принадлежности. Момичето свирело доста. Бащата не разрешавал на щерка си да приказва доста, вярвайки, че речта разсейва мисълта и инхибира развиването на мозъка. Разговорите сред децата били строго неразрешени. Било разрешено да се каже „ нещо мъдро “. Детето се обърквало от големия брой забрани. Предпочитало да мълчи, без да може да прави разлика сред „ умното “ и другото.

Малката Мод с татко си.

Младата брачна половинка не спорила със брачна половинка си, страхувайки се да провокира негодуванието му. Тя се чувствала отговорна пред „ господин Дидие “. В последна сметка, тя не съумяла да стане свръхчовек. А в този момент брачният партньор имал очаквания за дребната си  щерка.

Тестове на бащата-експериментатор

Луи Дидие непрекъснато следил щерка си, отбелязвайки нейните недостатъци. Той се опитал да ликвидира всяка от тях. Веднъж забелязал, че дребната Мод се опасява от гризачи. Тогава той заключил момичето босо в мазето на къщата. Той й наредил да остане неподвижна и да медитира в средата на мазето. И с цел да не ѝ мине през мозъка да не се подчини, я уплашил с плъхове, които сигурно щели влязат в устата ѝ, в случай че я отвори.

Нощта, изпълнена със боязън, останала за цялостен живот в паметта на Мод Жулиен. Едва сутринта майката извела треперещото дете от мазето. Момичето незабавно било изпратено да учи. Според Луи Дидие, това е било „ тест “. В идващите години Мод минала през доста разнообразни проби:

  • Прекарала нощта в мазето с плъхове и мишки, облечена в облекла със звънчета, които привличали вниманието на гризачите;
  • Държала се за проводници с електрически ток;
  • Седмици живеела в тотално мълчание;
  • Тя се научила да устоя без храна и топлота.

След това Мод Жулиен си спомнила какъв брой пъти се молела на Бог да я избави от тъгите и да ѝ донесе гибел, като избавление от фанатичния татко.

Жестокият експериментатор вярвал, че наложителна линия на свръхчовека е освен развитият мозък, само че и физическата устойчивост. Дъщерята живеела по доста претрупан график и в спартански условия. Времето за сън последователно се намалявало. Детската стая на практика не се отоплявала. Поради това твърдото легло било влажно. Момичето непрестанно измръзвало, до момента в който носело тънки облекла и леки обувки.

Бащата прецизно следил в живота на щерка му да няма удоволствия. Той считал, че тяхното неявяване е извънредно значимо за проявление на качествата на свръхчовека. В менюто на момичето имало единствено елементарни и безвкусни артикули. Витамини и лакомства били изцяло изключени. Тялото на свръхчовека трябвало да се научи по какъв начин да създава изчезналите съставни елементи.

Екстравагантните ограничавания не знаели граници. Детето се миело извънредно със студена вода. За тоалетната хигиена тя разчитала единствено на един квадрат тоалетна хартия. Мод имала право да седи единствено на твърди табуретки. Още от деветгодишна възраст татко й почнал да тренира тялото ѝ с алкохол. Сега чаша мощно уиски се сервира с лека храна.

Бягство и дълго чакана независимост

Ограниченията научили момичето на досетливост, ловкост и машинация. Тя скрито крадяла вкусни лакомства от бюфета, почнала да употребява два квадрата тоалетна хартия вместо един и през нощта се измъквала през прозореца в градината. Мод не произнесла и дума, когато градинарят я изнасилил при едно от нощните бягства.

Когато дъщерята навършила 16 години, бащата бил заставен да наеме преподавател по музика, защото той отпаднал и не можел да я учи самичък. Наставник бил мосю Молин. Разбрал какво се случва, учителят упорствал занятията да се организират в дома му. Скоро той предложил на момичето работа в магазина за музикални принадлежности.

Там Мод за първи път се среща с бъдещия си брачен партньор Ричард Жулиен. Тя станала негова брачна половинка на 18 години и с облекчение напуснала родния дом. Шест месеца по-късно бащата се разболял съществено и заповядал на щерка си да се върне. Омъжената Мод Жулиен не се поколебала да пренебрегва настояването на тираничния си татко.

Тя минала през дълга и сложна рехабилитация след родителските опити. Младото момиче трябвало да се научи да поддържа връзка и да развива отзивчиви умения с други хора. Тя не знаела разпоредбите на държание в обществото, не знаела по какъв начин да се облича, да се движи в града и да посещава публични места.

Безсмислените и жестоки „ проби “ се отразили на здравословното ѝ положение. Неправилното хранене довело до развалени зъби. Пиенето на алкохол от ранна възраст разрушило черния дроб. Момичето имало напреднали хронични болести.

Забавена изповед

Мод дълги години криела истината за кошмарното си детство. Съпругът даже не можел да си показа през какво е трябвало да премине обичаната му. Жената разказала ужасната история едвам след гибелта на татко си през 1981 година.

В автобиографията, озаглавена „ Единственото момиче на света “, тя споделя своите мемоари от детството си и лудите хрумвания на татко си. Жанин Дидие, откакто получила подаръчен образец от книгата на щерка си, била доста смутена. Тя към момента е уверена, че момичето погрешно е интерпретирало напъните на татко си. Дори като вдовица тя към момента се стреми да оправдае „ господин Дидие “.

В момента Жулиен Мод, откакто получила нужното обучение, работи като психотерапевт. Личният опит се трансформирал в определящ фактор при избора на специалност. Възрастното „ момиче за опити “ оказва помощ на други хора да преживеят прочувствена контузия и да се приспособяват към естествен живот.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР