Идеята за създаване на Братска могила в Пловдив като знаково

...
Идеята за създаване на Братска могила в Пловдив като знаково
Коментари Харесай

Братската могила в Пловдив - един от паметниците на социализма, с който никой не знае какво да прави

Идеята за основаване на Братска могила в Пловдив като знаково място за поклонение на героите от Освобождението, Съединението, антифашисткото въстание през 1923 година и партизанската битка, поражда още в средата на 50-те години на предишния век. Победители на първия са арх. Любомир Шинков и арх. Матей Матеев. Техният план, обаче, е трябвало да увенчае Небет тепе, Трихълмието. Дали заради тази причина, дали заради друга, той не се реализира. Ако беше станал, през днешния ден Пловдив щеше да има сходна на Бузлуджа визия.

На втория конкурс не се явяват никакви претенденти. Идеята привидно замира, само че през 1967 е разгласен нов конкурс и той към този момент има резултат. Автори на плана са още веднъж арх. Любомир Шинков, само че този път в екип с арх. Владимир Рангелов и скулпторите проф. Любомир Далчев, Ана Далчева и Петър Атанасов. Мястото на монумента е променено- то се намира в източната част на парк " Отдих и просвета " в непосредствена непосредственост до основания по- късно Гребен канал.


Как са лекували в предишното - находки в Музея на медицината в Пловдив
Странна и злокобна болест, чиято причина не се знае и до момента, покосява половин милион души в Европа, Северна Америка и Индия от 1917 до...
Прочети повече
До 1971 година е подготвен техническият план и стартират строителните работи. Тържественото разкриване на паметника става на 9 септември 1974 година персонално от Тодор Живков, а мемориалът е отдаден на 30- годишнината от 9 септември 1944 година.

Братската могила умишлено е построена по сходство на тракийските могили. Погледната от горната страна, тя наподобява на стилизиран каменен венец. Опасана е от 90 м дълга скулптурна комбинация, в която са преплетени фигурални моменти от другите интервали от историята на България- Освобождението, Съединението, Балканската война, Първата и Втората международни войни, партизанското придвижване. В центъра е горял безконечен огън. До ден сегашен Братската могила приютява тленните остатъци на общо 126 участници в партизанското придвижване в България- те са положени в траурна структура, формирана от квадратни бронзови урни в стена. Всяка от тях е белязана с петолъчки в ъглите. Сред тях са останките на Лиляна Димитрова и Йорданка Чанкова, две от участничките в групата Петимата от РЕМС. По-късно активността на тази група стана основа на кино лентата " Черните ангели ".



От 1974 до 1989 година Братската могила бе една от забележителностите на Пловдив, посещавана от туристи. Тя беше и наложителен детайл на всяка женитба, станала в този интервал. След сключване в Дома на младоженците, младите поднасяха букети в криптата.
Грозно посягане: Унищожиха част от украсата и осветлението на Коледна елха в Пловдив
Само ден, откакто бяха тържествено запалени светлините й, Коледната елха в пловдивския регион " Западен " стана обект на грозно посегате...
Прочети повече
После стартира огромната съсипия. Известно време могилата беше налична, само че това докара до обири. Скулптурите на Любомир Далчев пострадаха, крадците безусловно ги разчлениха, с цел да вземат металните елементи. После към този момент бяха поставени железни порти с катанец. Периодично бетонните блокове, оформящи покрива на Братската могила, стават обект на офанзиви със спрейове, само че нормално преди 9 септември локалната организация на Българска социалистическа партия подхваща разчистване и сервира цветя пред фигурата на Септемвриеца. Докато тъне в давност в Пловдив, Братската могила притегли вниманието на Холивуд. Преди четири- пет години в нея бяха снимани подиуми от две продукции - " Hellboy " 3 с Мила Йовович и " Doom " с Нина Бергман.



Подобно на кино " Космос ", бивше " Комсомол ", и този монумент от времето на социализма не може да си откри мястото в днешните времена. Не че липсват хрумвания, сегашният кмет Здравко Димитров още в качеството си на областен кмет преди девет години имаше хрумвания да съживи пространството, да го трансформира в място за просвета, обмисля се концепция и за музей. Тогава нищо не стана.

Днес, въпреки и въпреки всичко да се загатва епизодично като опция, Братската могила отиде напълно в периферията на вниманието. Близо до нея беше издигнат първият мол в града, който и през днешния ден е най- оживеният, строят се и затворени жилищни комплекси. Времето си върви и отнася и нея, както и други неща, които при основаването си са изглеждали безконечни и безспорни. Отнася и изкуството, вложено в нея посредством скулптурите на Любомир Далчев и брачната половинка му Ана Далчева. Както отнася и стенописите на Йоан Левиев, Георги Божилов- Слона, Димитър Киров в чинията на Бузлуджа, както към този момент отнесе редица скъпи културни артефакти, удавени във водовъртежа на историческите времена. За това в действителност може да се съжалява.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР