Идеята за реформа на европейския енергиен пазар е да изолира

...
Идеята за реформа на европейския енергиен пазар е да изолира
Коментари Харесай

Икономист каза защо не можем без руския газ. Иде промяна

Идеята за промяна на европейския енергиен пазар е " да изолира съветския газ като фактор, който носи болест – от газа отива в електричеството, а от електричеството отива във всички сметки ", като с изключение на стопански проблеми това основава и " големи политически проблеми – много държавни управления към този момент се клатят в Европа ". Това съобщи в изявление за БНР икономистът Евгений Кънев.

По думите му изолирането на съветския газ като ценообразуващ фактор обаче не е елементарно да се случи, тъй като в преходния интервал, в който би трябвало да се направи промяната, " има огромна възможност Путин да престане да доставя газ изобщо ", а най-вероятно Унгария може да наложи несъгласие върху подхваната политика, която не ѝ обезпечава 100% гаранция, че ще има различен газ.

Икономистът е на мнение, че в актуалната обстановка може да се предприеме кроссубсидиране на взаимен принцип – да се вземе от едните и да се даде на другите, като Европа се раздели на зони - червени да бъдат тези, в които не доближава газ, а зелени – където има допълнително.

Като по-работещ вид се обрисува основаването на една компания, която да бъде търговец на едро и да договаря количества за цяла Европа, тъй като за задачата се изисква квалифицирано болшинство, счита Кънев.

" Не можах да схвана каква е повода президентът да се занимава с цените на горивата у нас. Допускам, че е някаква политическа акция, която е обвързвана с изборите. Не ми звучи естествено ", разяснява още Евгений Кънев.

" Продължава да има проблем с цените на горивата. Българинът доста от дълго време заплаща повече, в сравнение с действително коства това, което използва ", уточни той.

" Единственият метод за усмиряване на цените е изолацията на Русия от търговията с Европа, колкото и да звучи фрапантно като ход. Докато има война, това ще бъде повода за високите цени в Европа и би трябвало да бъдат открити заместители, да се ускори конкуренцията на тези първични материали от други места, с цел да може да се укроти инфлацията ", уточни икономистът.

Кънев позволи като доста евентуално да настъпи криза в европейската стопанска система към края на актуалната година. " Това е известно – че инфлацията се лекува с криза, за жалост ", установи Евгений Кънев.

Според него доста скоро ще забележим срив на цените и може би няма да има толкоз тежка зима, колкото се счита сега. В последната седмица фючърсите започнаха да падат, без значение от опасността, че Путин ще спре дефинитивно газа за Европа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР