Идеята за референдум за президентска република не е емоционална, по-скоро

...
Идеята за референдум за президентска република не е емоционална, по-скоро
Коментари Харесай

Ива Митева се обяви за полупрезидентска република, даде пример с Полша

Идеята за референдум за президентска република не е прочувствена, по-скоро е естествено продължение на всичко това, което Има Такъв Народ прави. Ако желаеме смяна би трябвало да срем да се преструваме, че това е допустимо без смяна в политическата ни система. В момента има рецесия на политическия ни хайлайф.

 

Това сподели Ива Митева от Има Такъв Народ в ефира на bTV.

 

Според някогашния ръководител на Народното събрание Ива Митева, е належащо допитване до хората за смяна на държавното устройство, макар че според член 156 от конституцията такава смяна може да се одобри само от Велико национално заседание.

 

По думите й, когато се е правила Конституцията, народните представители са били доста мъдри и са били доста „ умни глави “.

 

„ Изводите, до които стигаме през днешния ден, минавайки през тези рецесии, демонстрират, че това, което виждаме в полската конституция, която е полупрезидентска република и е правена осем години, е можело да го имаме и ние “, изясни тя.

 

Митева съобщи, че те приказват за допитване до хората какво мислят и какви са техните стремежи.

 

„ Кризите не могат да се решат, без да се реши политическата рецесия “, съобщи тя. „ Тук по-скоро приказваме за полупрезидентска република. Слави Трифонов не посочи формата, а приказва общо “, посочи тя и добави, че полупрезидентска република е обвързвана с персоналната отговорност, която се носи от едно лице.

 

Митева даде за образец Полша, където по думите й моделът е на полупрезидентска република.

Тя посочи като преимущество персоналната отговорност, носена от едно лице, само че не разяснява риска от тирания при злоупотребата с власт от едно лице.

Ива Митева уточни, че у нас парламентаризмът е в рецесия, Народното събрание е некомпетентно да работи и не може да се излъчи устойчиво болшинство.

По думите й, у нас правилото на разделяне на управляващите не е прокаран до дъно. Според нея това е направено в модела, при който президентът показва министър-председател, а Народното събрание го гласоподава.

„ Мажоритарният избор е тясно обвързван с модела на полупрезидентската република “, сподели още тя.

Митева добави, че партията „ ИТН “, от която тя беше излъчена за народен представител и ръководител на Народно събрание, е почнала работа по Закона за референдумите и ще предложи смяна на прага за тяхната годност.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР