Идеята за разработване на Третата стратегия, известна като Offset Strategy,

...
Идеята за разработване на Третата стратегия, известна като Offset Strategy,
Коментари Харесай

Третата военна стратегия на САЩ: Роботи ще водят битките

Идеята за създаване на Третата тактика, известна като Offset Strategy, в началото бе публично оповестена от тогавашния министър на защитата на Съединени американски щати Чък Хейгъл през ноември 2014 година

Това в прочут смисъл стана реакция на съветската интервенция в Крим. В исторически проект "Първата военна тактика на Съединени американски щати " бе създадена от президента Айзенхауер. Тя имаше за цел да компенсира количественото предимство на силите на страните от Варшавския блок в Европа и докара до усилване на развиването на "ядрената триада ".

Втората военна тактика бе дефинирана след войната във Виетнам в изискванията на редуциране на бюджета за защита и се свежда до софтуерно и осведомително предимство над врага. Благодарение на това, въоръжените сили на Съединени американски щати в действителност получиха съвременен образ - с високоточни оръжия, AWACS, GPS, изтребители пето потомство и така нататък

Тъй като става дума за нещо кардинално ново, огромни диспути и разисквания, които да са станали публично притежание към този момент съвсем няма. Единственият конгрес, който разиска тематиката, се състоя в края на 2016 година в Центъра за стратегически интернационалните изследвания (The Center for Strategic and International Studies ).

В работата на форума взеха присъединяване високопоставени представители на Пентагона, специалисти в областта на военното дело, сътрудници на Съединени американски щати в производството на военно съоръжение и технологии. Най-важният извод от разискванията бе обвързван с обстоятелството, че неоспоримото технологическо преимущество на американските въоръжени сили, което осигуряваше на Съединени американски щати доминиране над света в продължение на близо три десетилетия след края на Студената война, към този момент е поразклатено.

Геополитическите съперници на щатите откриха разнообразни асиметрични начини, с цел да се опълчват на преимуществото в стандартното въоръжение на американците, считат в Пентагона. Именно Третата тактика би трябвало да върне преимуществото на страната на американските въоръжени сили.

В своето изявление настоящият боен министър на Съединени американски щати тогава Аштън Картър означи, че опасността за софтуерното предимство на Съединени американски щати не идва от численото предимство на възможния съперник или размера на вложенията във въоръжените сили, а от глобализацията на иновационната среда и всеобщото нахлуване на цивилни технологии във военната промишленост и воденето на бойни дейности. Така съперниците на Съединени американски щати към този момент имат достъп до широкодостъпни технологии и могат на тази база да основават нови оперативни концепции, с цел да се опълчват сполучливо на американската войска.

Затова специалистите оферират Пентагонът да стартира да влага освен във боен, само че и в цивилен личен състав и да подтиква интерес към софтуерните нововъведения и създаването на кардинално нови операционни концепции.

За да се разпознаят и оценят перспективните нови технологии и вероятно да ги употребяват, военните би трябвало да открият солиднивръзки с комерсиалния бранш както в Съединени американски щати, по този начин и по целия свят.

Експертите са показали и пет стратегически посоки за развиване на американската войска в идващите десетилетия: изкуствен интелект, взаимоотношение на човек и машина при вземането на решения в бойна конюнктура, нови пилотирани и безпилотни системи, самостоятелно оръжие с дистанционно управление и високоскоростни муниции.

Ако тези посоки бъдат създадени, до 30-40 години ще имаме цялостна роботизация на бойните дейности във въоръжени спорове по света, считат специалистите. Вече е направено и предложение да се сътвори и нова служба в Пентагона-главен шеф по нововъведенията.

Именно той би трябвало да прави оценка технологиите и нововъведенията и да предлага тяхното потребление за военни цели. Военните стратези на Съединени американски щати са уверени, че както в следствие от Втората военна тактика Съединени американски щати демонстрираха цялостно и тотално предимство над съперника в Ирак през 1992 и 2003 година, по този начин и вследствие на Третата военна тактика те отново ще имат тотално предимство над останалия свят след минимум 25 години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР