Идеята за обществения характер на държавната власт произхожда от древността.

...
Идеята за обществения характер на държавната власт произхожда от древността.
Коментари Харесай

За разделението на властите

Идеята за публичния темперамент на държавната власт произлиза от древността. На нея се основават по едно и също време, дефинираните по време на революциите от ХVII-XVIII в. учения за националния суверенитет на Жан-Жак Русо, учреден на естествените права на индивида и публичния контракт, и за разделянето на управляващите на Джон Лок и Шарл Монтескьо. Които през 19 и 20 век завоюват от ден на ден и трайни позиции, утвърждавайки се като всепризнат парламентарен принцип за цивилизация и народна власт.

От този принцип логичен следва, че като произлизаща от националния суверенитет по своето естество държавната власт е единна и неделима. И като такава тя не може да бъде разделяна отвън и настрана от обществото, без неговото изключване от нейното действително реализиране. Какъвто мироглед ясно и недвусмислено е имплементиран в алинея 3 на член 1 от Конституцията. От такава позиция доктриналното разделяне на управляващите всъщност не е делене на държавната власт. А съставлява единствено организационно разделяне сред органите и институциите, призвани да реализират единната държавната власт, в ръководството на обществената система. В което суверенът, като неин единствен автентичен източник, от който произлиза и без който при републиканско устройство действително то не може да съществува, взе участие постоянно – директно и посредством съвкупността от органите на държавна власт (ал. 2 на член 1 от Конституцията).

Концепцията за разделяне на управляващите е дефинирана от Лок и Монтескьо като гаранция против концентрацията и злоупотребата с власт. Нейната същина обаче планува освен разделянето на законодателна, изпълнителна и правосъдна власт, само че по този начин също въвеждането на такива условия, при които те да могат взаимно да се лимитират посредством система на „ надзор и баланс “. Последното е директно отражение на обстоятелството за единния и неразделен темперамент на държавната власт. Тъй като държавният уред не работи от свое име, а от името на суверена като негов представител. Независимо от събитието, че в механизма на този уред някои от държавните органи реализират властта на суверена директно по негова делегация и като такива официално се явяват представителни. А други, настоящи по работа, официално да не са такива. Както и от това, че първите реализират действително власт, за което разполагат с предоставени им пълномощия, а вторите не и заради това изпълняващи единствено функционалности.

Без да се отбивам в разглеждането на разнообразни аспекти в теорията за държавния уред и разделянето на управляващите, в т. ч. до каква степен при парламентарна република като резултат от непряко прехвърляне във връзка с държавното управление може да става дума на „ изпълнителна власт “, тук бих се лимитирал във връзка провокираните от последните дейности и събития дандании само да отбележа неопровержимия факт, че съгласно настоящата конституционна уредба от позиция на институционалната система прокуратурата не е внушителен и като подобен заради това не е орган на власт. А орган по работа, на който са предоставени за осъществяване избрани функционалности, визирани в член 127 от Конституцията. Разглеждани от подобен ъгъл дейностите на Министерския съвет в осъществяване на неговата активност съгласно член 105, алинея 1 и 2 и член 106 от Конституцията по отношение на прокуратурата, не биха могли да бъдат квалифицирани като интервенция в независимостта на правосъдната власт. А само като законосъобразен апел от страна на държавното управление към прокуратурата като детайл от правосъдната система да извършва предоставените ѝ функционалности, с каквато подготвеност то не разполага. Впрочем нещо, което може да прави който и да е жител като един от съставляващите суверена. Още повече Министерския съвет посредством министър-председателя и който и да е от неговия състав, които в осъществяване на своята активност са длъжни да вършат това. Тезата, че призовавайки я да си прави работата Министерския съвет с намесва в правосъдната власт води абсолютно до парадокса, че такава интервенция прави и всеки жител, отправяйки просба или сигнал до прокуратурата за осъществени закононарушения.

Като оставим настрани неговата непоследователна позиция, в случай че не крясъците опитите на така наречен „ основен прокурор “ и пригласящите му зад неприкрито чрез внушения за нарушаване на правилото за разделяне на управляващите от страна на държавното управление посредством изрично и недвусмислено декларираното искане прокуратурата да си прави работата в осъществяване на предоставените ѝ функционалности, квалифицирайки го лукаво като посягане против независимостта на правосъдната власт, с изключение на издаването за липса на базисни знания от въпросните субекти за обществената конструкция и институционалната система на страната, както и очевидна корист с право посредством противоконституционно домогване към заграбване на власт, каквато не е отредена, провокират единствено смях у всички тези, които са наясно по тематиката и освен чакат, а изискват както законодателната, по този начин също изпълнителна и правосъдна власт да работят поотделно и дружно по този начин, както следва – в полза на суверена. Защото държавният уред е негов, а не на тоя или оня… Всеки, който без значение дали умишлено или не пренебрегва този обикновен факт и работи срещу този интерес, създавайки спънки за активността на която и да е от тях, предстои на премахване! От единствено себе си, доколкото става въпрос за цивилизован либерален метод, е разбираема наложителността от привеждане освен на законодателството, а и активността на всички органи и институции в сходство с конституционно откритите правила за обществения темперамент на държавната власт, естествените права на индивида и публичния контракт. За задачата всеки, включително в каквото и да е качество и служба от системата на държавния уред, настоящ в отбрана на публичния интерес, би трябвало да бъде подкрепян!

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР