Идеята за изграждането на Черноморски център за син растеж и

...
Идеята за изграждането на Черноморски център за син растеж и
Коментари Харесай

Бургас отбеляза Международния ден на Черно море

Идеята за построяването на Черноморски център за наследник напредък и нововъведения сплоти ръководещи и неправителствен бранш в Бургас. Проектът беше разгласен по време на конференцията " Общ дневен ред за Черно море. Декларацията от Бургас " отдадена на 31 октомври- Международен ден на Черно море.

Предстои съставяне на екип, който да приготви всичко належащо при кандидатстване за европейско финансиране. Предвижда се центърът да включва проучвателен лаборатории за мониторинг на детайлите на морската среда, технологии за очистване на замърсявания от  нефтени разливи,  битка с пластмасовите и други морски боклуци, дейно потребление на морски запаси – соли, водорасли, луга, проучване на биоресурсите на Черно море.

Двигател на концепцията са регионалният шеф Вълчо Чолаков и кметът на Бургас Димитър Николов.

" Хората са привикнали да търсят в морето отдушник, ентусиазъм, отмора. Морето обаче изисква грижа и все по-често ни го припомня. Темата с кораба Мопанг стои с огромен изумителен знак в алено. Няколко пъти говорихме за мазут, за нерегламентирани замърсявания. Не можем да си позволим в Бургас, където морето е част от нас и взаимно си влияем всекидневно, да нямаме нужните лаборатории и технологии, да се постанова да търсим отговори в други градове, в други страни даже. Затова самодейността, която ще тръгне през днешния ден от тук е крачка към  всичко това, което би трябвало да реализираме. " – сподели Чолаков.

По думите на кмета Димитър Николов това е един от методите, с които демонстрираме нашата взаимност с останалите 5 страни от Черноморския басейн във връзка с уговорките, които имаме за стабилно развиване на морската околна среда. Темата за Черно море има бургаски измерения с признатата през май Декларация от Бургас, с която Черноморските страни потвърдиха своите задължения за съгласуван и координиран метод за поощряване на устойчивия напредък в района. " Още по-важно е, че декларацията бе подписана в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и по време на най-голямото за Европейската морска общественост събитие – Европейския морски ден. Днешният конгрес има упоритостта да продължи силата, която Бургас акумулира. " - добави Николов

На 31 октомври 16 милиона души от 6 страни означават Международният ден на Черно море. За тези 6 страни морето е огледало на Световния океан с целия си капацитет и провокации. Значимостта на поставените тематики регистрираха с наличието си и ръководителят на Комисията по околна среда в Народно заседание Ивелина Василева и заместник- министърът на земеделието Лозана Василева.

В обръщението си към присъстващите Василева акцентира, че нововъведенията като връзка сред науката и бизнеса са значим детайл в процеса по генериране на " наследник напредък ". Народният представител принесе в Бургас и една " зелена концепция ", която сполучливо се реализира в комисията в София и е дребна стъпка към огромната концепция за по-малко пластмаса в морето. Млади хора от България създават ядливи чаши за кафе, чиято цел е да заменят всеобщо употребяваните еднократни чаши. Гостите на форума имаха опцията сами да се убедят какъв брой по-приятно е кафето поднесено в такава чаша.

Форумът се осъществя с дейното присъединяване на Черноморски институт –Бургас и зам.областния шеф проф. доктор Севдалина Турманова, които ще бъдат водещи в работната група.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР