Идеята за електронния портал за цените на хранителните продукти у

...
Идеята за електронния портал за цените на хранителните продукти у
Коментари Харесай

Доц. Огнян Боюклиев разкри как може да противодействаме на високите цени

„ Идеята за електронния портал за цените на питателните артикули у нас е смешна. Няма по какъв начин хората с ниски приходи и бабите в селата да вършат инспекции посредством подобен. През 1996 година предложихме таван на зърното и тогава стигнахме до зърнена рецесия. Единствената страна в Европейски Съюз, която вкара таван на цените, и то административен, е Унгария. Там сега има огромни дефицити и инфлации при цените “. Това разяснява пред bTV доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

„ През 2014 година във френски регион 300 аграрни производители на сурово мляко го продават на компания, която има финансови усложнения и е пред банкрут. Държавата я купува и стартира развой на прекачване на собствеността на фермерите със суровото мляко. Така те към този момент стават притежатели на преработвателното дружество. Те печелят не от суровото мляко, а от крайния артикул – киселото мляко. Това е мярка съгласно избрана обстановка, която се пази в Брюксел. При нас това няма кой да го направи “, уточни доцент Боюклиев.

„ Един от методите за противопоставяне на високите цени е да бойкотираме супермаркетите и да купуваме непосредствено от производителите. По-важното е обаче страната да беседва с търговците. Около Париж фермерски пазар, за който общината обезпечава местата, заплаща превоза на производителите и им субсидира част от продуктите “, разяснява още той.

„ Следим цената на производителите, цените на складовите тържища и борсите и най-после цената на дребно. Виждаме фрапантни разлики “, сподели доцент Боюклиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР