Идеята за бонус срещу донос няма да има съществен ефект

...
Идеята за бонус срещу донос няма да има съществен ефект
Коментари Харесай

Икономист разкри Асен: Идеята бонус-донос е симптом! Вървим към ,,гърмене на бюджета“

„ Идеята за бонус против донос няма да има значителен резултат за увеличение на събираемостта на налозите. “ Това разяснява пред „ БТВ радио “ икономистът Михаил Кръстев, който е член на Съвета по стопански и обществени политики във връзка предлагането на финансовия министър Асен Василев за бонуси против информация за укрити налози или осигуровки.
„ Съмнявам се, че би имало някакъв значителен резултат във връзка с събираемостта на налози и надлежно за приходната част на бюджета, което явно е задачата, заложена от финансовото министерство. Събираемостта в България по този начин или другояче е висока на фона на останалите европейски страни и това се дължи най-много на опростената данъчна система, на плоския налог, на до неотдавна единната ставка за косвени налози, най-много за Данък добавена стойност. За страдание тази единна ставка към този момент не е толкоз единна, което внася малко ужас в данъчната система, само че не мисля, че събираемостта би могла да бъде нараснала с сходни ограничения.
Като че ли прехвърляме отговорността от приходната организация, която има както ресурсите, по този начин и задължението да прави данъчни инспекции и надлежно да следи за правилното погашение на налози и за високата събираемост в хазната, прехвърляме го върху жителите, които би трябвало със свои наблюдения, без тези запаси, без знания, без даже и подобаващата мотивация, защото изплащането на
бонус против подадена информация не би могло да бъде наречено публично потребна мотивация, трансферира се отговорността върху жителите те да се трансформират в някаква форма на частни данъчни детективи и да пускат доноси против своите съграждани. Нека се придържаме към откритите практики, които са приходните организации и останалите виновни такива да правят своята работа, да наблюдават да няма укриване на налози и в последна сметка в случай че те не могат да се оправят, да се създадат нужните законови промени, тъй че да си правят работата “, счита Михаил Кръстев.
„ Тези екстравагантни хрумвания са единствено признаците на нещо, което тече като развой откъм гърба зад кулисите, а то е, че българският бюджет, изключително в приходната част е застрашен от несъблюдение и надлежно на всекидневен език бихме могли да кажем, че от ден на ден вървим към гърмене на бюджета “, разяснява икономистът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР