Идеята се роди постепенно. Това е една сборна колекция от

...
Идеята се роди постепенно. Това е една сборна колекция от
Коментари Харесай

Александрина Михалкова представя изложбата „Цветна приказка“

Идеята се роди последователно. Това е една сборна сбирка от мои произведения през последните 4 – 5 години, която включва и Коронавирус интервала, в който имах повече време за изобразяване, за вглъбяване в себе си и ентусиазъм. Това сподели в изявление за БГНЕС художничката Александрина Михалкова във връзка откриването на втората си независима галерия „ Цветна приказка “ в клуб „ Журналист “.

Александрина Михалкова показа, че изложбата се назовава „ Цветна приказка “, тъй като множеството картини са изпълнени с доста цветове и багри, а също и тъй като има приказки облици, като Малкия принц да вземем за пример.

Художничката съобщи, че са ѝ повлияли доста художниците от течението на импресионистите, постимпресионистите, съветският художник Врубел, Вермеер, Климт и ренесансовите художници. „ От всеки един може да се откри някакво въздействие в моята галерия “, акцентира тя.

Александрина Михалкова е добавила и една сбирка от дванадесетте зодиакални знака в женски облици в национални носии, нарисувани с акварелни бои. „ Те са въодушевени от нашия фолклор, българският “, показа тя.

Техниките, които употребява, с цел да сътвори картините си, показани в изложбата „ Цветна приказка “, са акрил върху платно и акварел. А самата експозиция включва към 30 картини, нарисувани в разнообразни интервали. Художничката изясни, че за всяка картина лишава друго време. „ Някои може да станат и за един ден “, сподели тя.

Природата е това, което въодушевява Александрина Михалкова да твори. „ Много обичам природата, нашата, българската и освен. Красивата природа. Приказките. Историите. Самите художници – другите сътрудници, огромните майстори ме въодушевяват “, сподели още художничката.

За разлика от първата си галерия през 2017 година „ Цветовете на дамата “ с експресивните ѝ багри и колоритни ликове, този път художничката е разширила тема на креативните си търсения и внушения, само че не в ярки и „ танцуващи “ багри, а в противен случай в по-приглушени и като че ли по-меланхолични тонове и нюанси. Като художничка Александрина Михалкова не може да не се изкуши от природата, която в експозицията участва в серията „ Брези “, в платната „ Люляци “, „ Лавандулово поле “, „ Слънчогледи “, „ Макове в Тоскана “ и други. В тях може да се улови чувството за трагична съдба на обкръжаващия ни всемир. В този смисъл изпъкват брезите, олицетворяващи хем силата, хем и уязвимостта на природата.

Двата автопортрета, въпреки че те не носят същото название, показват мъчителното търсене на себе си в един комплициран свят.

Александрина Михалкова приключва през 2003 година гимназията по приложни изкуства „ Свети Лука “ със компетентност „ Текстил “. Продължава висшето си обучение в Националната художествена академия със същата компетентност до бакалавърско равнище, само че приключва академията с магистратура по „ Рекламен дизайн “ през 2009 година. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР