Идеята изглеждаше добра: възпоменателна проява по случай 75-ата годишнина от

...
Идеята изглеждаше добра: възпоменателна проява по случай 75-ата годишнина от
Коментари Харесай

Парад по случай годишнина от края на Ленинградската блокада разбуни духовете в Санкт Петербург

Идеята изглеждаше добра: възпоменателна демонстрация по случай 75-ата годишнина от края на страшната обсада на Ленинград, в която от 1941 до 1944 година са починали близо 800 000 души. С решението за боен церемониал в неделя обаче управляващите шокираха мнозина в Санкт Петербург, разяснява Агенция Франс Прес.

Противниците на парада пред Ермитажа посред Санкт Петербург, в който се планува да вземат участие 2500 бойци и именитият танк Т-34, свързват това събитие с милитаристичната агитация, водена от управляващите при ръководството на Владимир Путин. Според тях парадът ще оскърби паметта на хората, изживели неизразими ужаси, когато Ленинград (днес Санкт Петербург) е бил обсаден от нацистите в течение на 872 дни сред 1941 и 1944 година "Аз съм срещу милитаризма ", изяснява пред Агенция Франс Прес 87-годишният Яков Гилински, оживял от блокадата. Най-добре ще е годишнината да се означи с минута безмълвие, с възпоменателни концерти, само че без да се възвеличава войната, твърди той. "Войната е извънредно нещо ", прибавя мъжът.

"Кощунствен карнавал "

В някогашната столица на имперска Русия живеят към 108 000 бойци-ветерани и хора, оживели през блокадата. Над 800 000 души са починали от апетит, заболявания или от бомбардировките в този град с тримилионно население преди войната. Мнозина историци считат, че същинските цифри са даже по-големи. Яков Гилински си напомня злокобни детайлности - още като малко момче да вземем за пример зърнал през прозореца камион, цялостен с трупове. "Колата ги събираше из улиците, щом свърши зимата ", споделя той.

Гилински наред с още към 5000 души е подписал петиция с искане управляващите да анулират планувания "кощунствен карнавал ". Според документа управляващите и до през днешния ден не са изготвили цялостен лист на починалите в блокадата. Хиляди военни, създали опит да пробият обсадата, се водят безследно изчезнали и са останали непогребани.

Историкът Вячеслав Красиков също е шокиран. По време на блокадата майка му трябвало да спи в едно легло с натрупа на дребната му сестричка, тъй като майка им нямала сили да я погребе. Предстоящите военни празненства ще наподобяват съгласно него сходно на церемониал в нацистките концлагери. "Възпоменанията за човешки нещастия би трябвало да протичат иначе. Странно е, че някои не схващат тези елементарни неща ", написа той в санктпетербургското онлайн издание "Город-812 ".

Историкът Даниел Коцюбински упреква Йосиф Сталин, че е оставил града на произвола и е пожертвал хиляди бойци в неумели опити за пробив на блокадата. "Провеждането на церемониал е най-много безнравствено по отношение на паметта на починалите ", декларира той пред Агенция Франс Прес - съгласно него при всяка гала по отношение на блокадата би трябвало основно да бъдат осъждани тогавашните управляващи. В допитване онлайн на локалния новинарски уебсайт "Фонтанка ", събрало 3000 участници, над 50 на 100 от тях се афишират срещу парада. Градската администрация отхвърли да разяснява този резултат.

"Военен обред "

"Получихме заповед да организираме церемониал и ще го създадем ", съобщи пред Агенция Франс Прес поискал анонимност чиновник от министерството на защитата, работещ в Санкт Петербург. "Военният церемониал съставлява боен обред ", а не празнично събитие, акцентира той. Пред феновете ще дефилират танкове, ракетни установки и бронетранспортьори, ще маршируват курсанти от военните учебни заведения, облечени с овчи кожуси и плъстени ботуши като тогавашните руски бойци. "Днешните кадети (курсантите) май ще схванат добре какво значи да браниш отечеството зимно време ", добави министерският чиновник.

Не всички оживели от блокадата прочее са срещу проявата. "Един церемониал не може да е афектиран за никого ", счита 80-годишната Анна Незванова, съгласно която шествието "символизира неумиращия дух на града ". По думите на 84-годишната Зинаида Арсениева, живяла две години под обсадата, "градът се сражаваше, не сме чакали безропотно гибелта ". "Победата е наше общо дело ", прибавя тя.

Извън рамките на този спор военният аналитик Александър Голц твърди, че парадът на първо място илюстрира превръщането на Русия в "милитаристична страна ". В страната към този момент се провеждат всяка година три огромни военни парада, в това число основното шествие на 9 май и демонстрациите на военноморските сили в Санкт Петербург през юли.

Според Голц, Кремъл употребява тържествата във връзка успеха на Съветския съюз над нацистка Германия, с цел да укрепи ситуацията си. "Споменът за националната покруса бе трансформиран в оптимистичен родолюбив пърформанс ", счита той
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР