Идеята да се поставят колела на мебели съществува от стотици

...
Идеята да се поставят колела на мебели съществува от стотици
Коментари Харесай

Класическата инвалидна количка - такава, каквато не сте си я представяли досега

Идеята да се слагат колела на мебели съществува от стотици години. От особено направения стол с четири дребни колела, употребен от крал Филип II през 16-и век, до инвалидната количка на неподвижен часовникар в Германия с предно колело със зъбна предавка и ръчна манивела, показана през 1665 г. — новаторството не стои на едно място.

Без значение дали са задвижвани ръчно или с електричество, инвалидните колички безспорно са подобрили живота на милиони хора, които изпитват усложнения при вървене. Днес същите цифрови технологии, които трансформират метода ни на живот, работа, напредване и взаимоотношение — изкуствен интелект, тримерен щемпел, интернет на нещата, гласово активиране — се ползват и в изработването на инвалидни колички.

„ Понастоящем се организират огромен брой проучвания, които показват по какъв начин актуалните технологии могат да оказват помощ на хората с увреждания да станат по-независими “, споделя Мануел Лаи, съосновател на IRIS, водещо МСП, профилирано в създаването на новаторски технологии.

Това са положителни вести за хората с лимитирана пъргавина изключително в случай че живеят в градски центрове. Въпреки многочислените обилни достижения през последното десетилетие, проблемите с подвижността не престават да бъдат спънка пред равностойното присъединяване на хората с увреждания в публичния живот.

Самоуправляваща се количка с заплащане за прилагане

„ За хората с увреждания и възрастните ни трябват ни решения за подвижност, които предизвикват общественото им приобщаване в градска среда и дават опция за елементарно напредване, без да им е нужна помощ “, споделя Лаи.

Като координатор на проекта FreeWheel, той прекарва повече от година в проучване на потребностите и условията на ползващите инвалидни колички, като създава решение, особено предопределено за градска среда.

Резултатът е образован модул, комбиниращ електрическа енергия и самостоятелно напредване с еластичен дизайн, който може да бъде пригоден към всяка инвалидна количка. Интелигентният модул дава опция ръчна инвалидна количка да се задвижва от особено приложение.

„ Потребителят би трябвало единствено да зададе дестинацията в приложението за инвалидната количка и тя стига до задачата сама, като приспособява маршрута, тъй че да заобикаля неподвижни или преносими трудности “, изяснява Лаи.

Макар че самата технология за разработване на инвалидни колички е новаторска, може би най-иновативният аспект на FreeWheel е бизнес моделът. „ Традиционните бизнес модели за инвалидни колички се основават на продажбата на устройството и затова на собствеността върху него “, споделя Лаи. „ Това значи първична инвестиция, която може да работи като преграда и оставя по-голямата част от цената на собствеността за сметка на крайния консуматор. “

Като се управлява от правилата на стопанската система на съдействието, Лаи възнамерява да вкара метод на „ заплащане при прилагане “, който се употребява за коли и колела в доста европейски страни.

„ Това значи, че цената на инвалидната количка се покрива посредством абонамент, който потребителите заплащат, когато я употребяват, което я прави идеална за наемане при нужда в мола или туристическия обект да вземем за пример “, разяснява Лаи. 

Просто, само че ослепително

С моторизирането и прибавянето на нови интелигентни технологии инвалидната количка бе изобретена отначало, а ръководството ѝ от потребителите бе усъвършенствано доста.

Но нововъведенията могат да бъдат и „ нискотехнологични “, какъвто е казусът с унгарските бизнесмени, почерпили ентусиазъм от скромния велосипед.

Всичко стартира със Stringbike, малко дружество в Унгария. Преди 10 години то провокира сензация в света на велосипедите, когато показва новаторския си безверижен велосипед, в който обичайна верига е сменена от система с връв и макара.

„ Използван нормално във ветроходството, шнурът обезпечава безшумно, без нужда от масло, гладко ръководство на велосипеда “, изяснява Йозеф Какас от Stringbike.

„ Един от клиентите ни бе доктор, който имал проблеми с коленете. Той ни сподели, че му е по-лесно да кара Stringbike, в сравнение с обичаен велосипед, защото изпитва по-малко болежка. Това ни въодушеви да използваме технологията си за медицински цели. “

Да прескочим бързо в 2019 г., когато новаторското им дружество печели финансиране по стратегия „ Хоризонт 2020 “ за плана STRINGHANDBIKE. Проектът е ориентиран към три нови продукта, предопределени особено за хора със затруднена пъргавина: Stringchair, StringHandbike и триколка, в чието създаване лежи личното фирмено решение въз основа на системата връв — макара.

Те открили, че при обичайна ръчна инвалидна количка ръцете на потребителя са подложени на огромно напрежение. Протягането обратно, с цел да се изтласка количката напред, предизвиква болежка в раменете. В трите разработки на STRINGBIKE ръцете на потребителя се протягат напред, а количката се задвижва с натискане и издърпване на лост. Това понижава прилаганата мощ върху раменните стави в съпоставяне със общоприетите ръчни инвалидни колички.

„ Има някои консуматори на инвалидни колички, които не могат да протягат ръце обратно, с цел да допрян колелото на обичайна инвалидна количка, само че са в положение да употребяват лост, намиращ се пред тях “, споделя Какас. „ По подобен метод по-голяма група от хора със затруднена пъргавина ще могат да употребяват продуктите ни с ръцете си. “

Stringchair и StringHandbike се оферират като комплекти за закрепване към инвалидна количка, тъй че всички функционалности на обичайна инвалидна количка за непокътнати. Те могат да бъдат употребявани както в дома, по този начин и на открито, и като здравно произведение за ежедневна приложимост. Stringchair към този момент е записано здравно произведение в Европейския съюз, стъпка, която в скоро време ще бъде подхваната и за StringHandbike.

Без значение дали се задвижва от приложение или връв, технологията за разработване на инвалидни колички се усъвършенства непрестанно. Решенията FreeWheel и STRINGBIKE са единствено два образеца по какъв начин разработките за приобщаване на хората с увреждания разчупват бариерите пред общественото приобщаване за милиони хора с увреждания.

Изследванията в тази публикация са финансирани от Европейски Съюз. Ако ви е харесала, може да я споделите в обществените медии.

Преоткриване на колелото, освен това със стил

Ако мислите, че знаете какво съставлява инвалидната количка — помислете си отново!

Сестрите Елве и Изи Кийн безусловно изобретяват още веднъж колелото, като работят с интернационалните марки, с цел да основават изобретателни и пъстроцветни калъфи за колела за инвалидни колички.

Вдъхновена от сестра си, която е родена със spina bifida и е парализирана от кръста надолу, Елве основава IzzyWheels през 2019 г., дружество с въображение, което преглежда инвалидните колички като платно за себеизява и творчество. През същата година те си сътрудничат с Барби за основаването на гама дизайни за нова и приобщаваща инвалидна количка, наречена Fashionista Doll.

Всяка двойка Izzy Wheels се създава особено по поръчка. Всички калъфи за колела са неповторими и всяка поръчка се обгръща деликатно в красива първокласна опаковка в цветовете на дъгата.

Изследванията в тази публикация са финансирани от Европейски Съюз. Тя е оповестена в началото в Horizon, списанието за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР