Идеята да се откриват нови лаборатории за кръвни тестове на

...
Идеята да се откриват нови лаборатории за кръвни тестове на
Коментари Харесай

Денков: Идеята да се откриват нови лаборатории за кръвни тестове на шофьорите е грешна

Идеята да се откриват нови лаборатории за кръвни проби на водачите е неверна.Това съобщи пред публицисти във Военно здравната академия министър председателят Николай Денков. По думите му 3-4 лаборатории за България са предостатъчни. Според премиера фокусът би трябвало да бъде върху подготовката на фрагменти и оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите.

Към момента насъбраните необработени проби са 900.

Проблем, действителен от години, е бавното излизане на експертизи, свързани с използването на опиати и алкохол при битката с дрогирани и пияни водачи. Затова и текат диалози, които целят разрешаване на забавянето на пробите,заяви министър председателят Николай Денков. Понякога експертизите излизат след 6-9 месеца, а от време на време лишава години. По думите му организацията може да се промени, като се изисква известна инвестиция, която към този момент е контрактувана. А най-подходяща за такава бърза крачка е ВМА.

Денков посочи, че сега има към 900 проби, които са се натрупали. Подготвя се спомагателна инсталация, като ще бъдат обезпечени и спомагателни чиновници, трансформира се режимът – ще се работи на 3 смени, 24 часа в денонощието.

А сега с изключение на във ВМА такива лаборатории работят в Министерство на вътрешните работи болница и криминалистиката.

Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че тези 900 проби са насъбрани от 25 април тази година до момента.

Мутафчийски добави, че пробите за съществуване на наркотични субстанции са по-големият проблем, само че по думите му не е толкоз значимо какъв брой пари ще се дадат за папаратура, а да сеобучат фрагменти.Той посочи, че във всеки екип ще влязат по 6 души. По думите му се касае за времеви небосвод от към 2 месеца.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР