Иба Хуни Куин ръководи церемония с аяуаска в бразилската джунгла.

...
Иба Хуни Куин ръководи церемония с аяуаска в бразилската джунгла.
Коментари Харесай

Аяуаска: какво се знае за това опияняващо растение

Иба Хуни Куин управлява гала с аяуаска в бразилската джунгла. Около него са насядали шаманът на селото, няколко деца, както и Пауло и Даниел - двама туристи от Сао Паоло. Една част от хората се взират в джунглата, други са седнали към огъня и поклащат главите си, до момента в който Иба произнася напевната си молитва, споделя АРД. 

Все повече са феновете на церемониите с аяуаска

" С аяуаска пречистваме душите си и научаваме какво желаеме да реализираме духовно като хора ", изяснява вождът със съществено изражение на лицето.

В превод аяуаска значи " лиана на духовете ". Тя пораства в селото на племето Хуни Куин, директно до реката. Вождът Иба споделя, че в последно време ползата към церемониите с аяуаска пораства. Бразилци, само че и чужденци идват в северозападния щат Акре, с цел да споделят това духовно прекарване с локалните, описват още от немската обществено-правна медия. 

На няколко хиляди километра на запад - в университета Рио Гранди до Норти - неврологът Драулио Араухо изследва психоактивното вещество. С помощта на ядрено-магнитен резонанс той открива, че разнообразни области в мозъка се задействат при използването му - да вземем за пример зрителната, тъй че по време на интоксикацията се появяват образни усещания, сходни на тези по време на интензивно сънуване.

От листата на растението аяуаска се подготвя запарка, която се пиеСнимка: picture-alliance/Arco Images/Sunbird Images

Лекарство срещу зависимости и меланхолия?

Анализът демонстрира още, че човек е в положение да се вгледа в личните си привички и да ги сложи под въпрос. " Разглеждаме аяуаска като допустимо лекарство за превъзмогване на наркотичната взаимозависимост, включително интензивната приложимост на кокаин, тютюн, алкохол или крек ", изяснява Араухо.

Подобни образци се срещат и в Рио де Женейро. Много от посетителите на храма " Санто Дайме ", където се употребява аяуаска, описват, че са преборили зависимостите. Емерсън Агула споделя, че преди е бил буен пушач, пиел е доста алкохол и е употребявал кокаин. Откакто е член на " Санто Дайме "  обаче е чист: " Семейството ми споделя, че в този момент съм по-добър човек и не съм толкоз нападателен. "

В " Санто Дайме "  опияняващото растение аяуаска е в основата на религиозни церемонии, които смесват католическите вярвания с афробразилски духовни практики в Бразилия. От дребни отворчета духовните водачи дават от отварата на вярващите. Всичко това е изцяло законно, защото през 70-те години на предишния век бразилското държавно управление легализира аяуаската за религиозни цели. Отварата се състои от халюциногена ДМТ, извлечен от аяуаска, и листа от растение, сходно на кафето.

Религиозният обред с аяуаска е прочут също и във ВенецуелаСнимка: Getty Images/AFP/E. Abramovich

За Драулио Араухо известността на аяуаската и религиозните култове, които я употребяват в своите ритуали и церемонии, не е изненада. Според последните му проучвания тя може да оказва помощ при меланхолия: " Участниците в изследванията споделят, че усещат усъвършенстване на положението си единствено 24 часа по-късно. Затова преглеждаме аяуаската като допустимо различно лекуване на психологични болести като меланхолия, тревога и посттравматично разстройство. " Араухо изяснява, че дейната съставна част на аяуаска не провокира пристрастяване. А с цел да се предозира, би трябвало да се изпият цели 30 литра едновременно.

Има ли странични резултати?

Въпреки това се оповестява и за неприятни прекарвания след използването на аяуаска. Вождът Иба твърди, че нищо сходно не се е случвало на племето Хуни Куин. Само един непряк резултат тормози някои туристи, които идват тук - повръщането. Това е обикновено, споделя Иба, защото е част от процеса на " филтриране ", при който човек слага под въпрос личните си мисли и възприема себе си и възприятията си по друг метод.

Коренното население се възползва от взрива на интереса към психоактивното вещество. Учените се надяват на утвърждението му като лекарство срещу депресия. А църквата " Санто Дайме "  иска да разшири активността си. В Германия към този момент има неин клон.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР