ИАНМСП в лицето на изпълнителния директор Бойко Таков взе участие

...
ИАНМСП в лицето на изпълнителния директор Бойко Таков взе участие
Коментари Харесай

Обмяна на опит и добри практики в изграждането на Националната контактна точка за отговорно бизнес поведение на мултинационалните компании към ОИСР бяха обсъдени на мащабния форум в Унгария

ИАНМСП в лицето на изпълнителния шеф Бойко Таков взе присъединяване в общата конференция на Business at OECD (BIAC) – интернационалната бизнес мрежа към Организация за икономическо съдействие и развиване – Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с над 7 милиона компании-членове, и Асоциацията на бизнесмените и работодателите в Унгария, която се организира в интервала 21-23 март 2022 година в Будапеща, Унгария.

Тазгодишното издание на конференцията е фокусирано върху дребния бизнес и предприемачеството, като лектори и участници очартават областите за бъдещо развиване и показват най-хубавите практики на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с цел да улеснят създаването и внедряването на политики по отношение на дребните и междинните предприятия.

Сред участниците в конференцията са заместник-главния сектерар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Йошики Такеучи, както и лекторите Ламия Камал-Чауи, шеф на Центъра на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за предприемачество, МСП, райони и градове към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Ласло Георг, секретар по стопански тактики и регулация към Министерството на нововъведенията и технологиите на Унгария, както и Милена Ангелова, основен секретар на АИКБ. От българска страна присъединяване взе още и Стефан Чайков – член на УС на АИКБ и координатор на присъединяване на Асоциация на организациите на българските работодатели в BIAC.

В рамките на събитието в качеството си на началник на Националната контактна точка за България господин Таков организира среща с госпожа Виктория Фюзези, секретар на Националната контактна точка към Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Унгария, която показа опита си в построяването и на локално равнище – развой, по койно страната ни сега работи.

“Участието на ИАНМСП в това събитие е повече от значимо, тъй като сега работим за изгаждането на Националната контактна точка за отговорно бизнес държание към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и опцията да обменим опит и да получим насоки в тази процедура е в действителност скъпа.

Всичко това се случва на фона на договарянията за присъединение на страната ни към Организацията и в тази връзка присъединяване ни тук в допълнение спомага построяването на ефикасна връзка с редица международни организации. Още повече, видяхме в действителност доста положителни практики, които бихме могли да използван в нашата страна “, разяснява господин Таков.

В края на 2021 година Бойко Таков стана част от борда на шефовете на Международната мрежа за дребни и междинни предприятия. Притежава управнически опит в едни от най-развитите сфери на бизнеса, а ръководство на вложения, планове и финанси са единствено част от биографията му в региона на земеделието, енергетиката и инфраструктурата.

Дискусията протече в два панела. Първият разреши на участниците да обменят практики и начинания, които са били сполучливи за възстановяване на изискванията, продуктивността и устойчивостта на МСП. Специално внимание бе отделено на държавните начинания и партньорства, които са дали опция на МСП да действат и да процъфтяват през последните две години, минали под знака на пандемията от COVID-19.

По време на втория панел беше направена равносметка на споделения опит като се идентифицираха съответни начинания, които държавните управления биха могли да разширят благодарение на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Участниците насочиха своите рекомендации към Организацията за икономическо съдействие и развиване по какъв начин в идващите две години да се реализира прогрес в региона на предприемачеството.

Голяма част от дребните и междинни предприятия сега са в усложнение като се пробват да преодолеят компликации като спирания на веригата за доставки, забележителен дефицит на работна ръка и несъответствуваща подготовка, спад в търсенето и приходите от клиенти, възходяща инфлация, тласкана от невижданото повишаване на цените на електрическата енергия и природния газ.



В момента при дребните и междинни компании има нараснало търсене на директна финансова поддръжка и в по-малка степен на финансови принадлежности, осигуряващи елементарен и бърз достъп до банкови заеми и други източници на финансиране. „ Средствата на Европейски Съюз са от основно значение за увеличение на капацитета на МСП и е значимо в непрекъснат разговор с бизнес организациите и заинтригуваните страни да се възнамеряват ограничения, с цел да се усъвършенства достъпът до тях. Твърдо поддържам концепцията МСП да аплайват с формуляр от една страница за фондове на Европейски Съюз и се надявам, че тя ще бъде осъществена навреме. Заедно с това предлагам да се обмисли основаването и развиването на мрежа от финансови омбудсмани в държавите-членки, която да помогне на МСП сполучливо да аплайват и да получават финансиране “, съобщи доктор Ангелова.

Мрежата от финансови омбудсмани освен ще усъвършенства достъпа на фирмите до средства, само че ще даде опция на Европейската комисия да събира и проучва качествени данни, с цел да научи по какъв начин банките-посредници употребяват финансови принадлежности, с цел да доближат до фирмите, които най-вече се нуждаят от средства и какви са аргументите, в случай че не им бъде отпуснато кредитиране.

Според основния секретар на АИКБ и вицепрезидент на SGI Europe, икономическото възобновяване зависи значително от това какъв брой сполучливо МСП ще се приспособяват и работят в новата конюнктура. От извънредно значение за тях ще са и готовността им за цифровизация и адаптирането на провокациите, които слага Зелената договорка.

По думите ѝ доста от предприятията нямат знания и схващане за характерните климатични и екологични политики, в това число във връзка с условията на всички нови финансови принадлежности. Д-р Ангелова насочи предложение идващият обзор на представянето на МСП да се концентрира категорично върху главните пропуски в готовността им да отговорят на провокациите, наложени от прехода към климатична индиферентност и по какъв начин по-добре да се изработят и дават ограничения за поддръжка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР