И вторият финал на световното първенство в Булград, до който

...
И вторият финал на световното първенство в Булград, до който
Коментари Харесай

Втори загубен световен финал за българските борци

И вторият край на международното състезание в Булград, до който доближиха българските борци, приключи със загуба. 20-годишният Едмонд Назарян бе победен с механически туш за едва 2 минути и половина от киргизстанеца Жоламан Шаршенбеков.

Това е второто сребърно отличие за българския отбор в класическия жанр по-късно на Кирил Милов, който през вчерашния ден загуби финала в кат. 97 кг Артур Алексанян (Арм).

Европейският първенец от 2020 година в неолимпийската кат. 56 кг Назарян стартира с огромно предпочитание финалната битка, само че позволи неточност, като направи захват с две ръце през врата на противника, което не е разрешено от правилника. Съдията отсъди 2 точки за Шаршебеков и сложи в сутерен сина на двукратния олимпийски първенец Армен Назарян. Българският щаб оспорва това решение, само че след обзор от журито то бе доказано и поради изгубения " чалъндж " нашият герой бе осъден с още 1 т. В последвалия сутерен Шарженбеков съумя да вдигне Назарян и го хвърли на тепиха чисто за 4 точки, с което поведе със 7:0.

Едмонд съумя да върне 2 т., само че позволи още веднъж да бъде хвърлен чисто и при 11:2 битката бе прекъсната тъкмо 2:30 мин. след началото й: победа с механически туш (8 или повече точки разлика) за киргизстанеца.

Това е трето отличие за Назарян тази година, след купата на европейското при 20-годишните и среброто при мъжете от еврошампионата. Среброто е и първи орден за него от международно състезание при мъжете. За Шаршенбеков пък планетарната купа е първа след два изгубени финала.

Утре за бронзов орден в " Щарк Арена "  ще се бори Мими Христова в кат. 65 кг при дамите. Тя победи на 1/4-финал европейската шампионка Татяна Рижко (Укр) с 12:8 т., само че по-късно отстъпи с 0:3 пред международната вицешампионка Мива Морикава (Яп). Съперничка на Христова за бронза ще е американката Мелъри Велте.

Другата ни представителка в днешната сесия на международното състезание - Миглена Селишка , бе туширана още в първата си битка от нигерийката Месиней Дженезис. След това обаче африканката бе отстранена на полуфиналите и не стигна до среща за златото, което би изтеглило българката до репешаж за бронза.

Утре на тепиха в " Щарк Арена " ще се борят бронзовата олимипйска медалистка Евелина Николова (57 кг) и София Георгиева (68 кг).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР