И втората група на 32-ата национална антарктическа експедиция замина за

...
И втората група на 32-ата национална антарктическа експедиция замина за
Коментари Харесай

Втората група за Антарктида ще направи опит да стъпи на остров Смит

И втората група на 32-ата национална антарктическа експедиция отпътува за Ушуая, Аржентина, съобщи, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Първата група отпътува преди два дни, а през днешния ден БГНЕС беседва с тях директно преди заминаването им.

“Нашата група също ще се занимава с научни планове и поддръжка въз основата, само че при нас са включени двама алпинисти-Дойчин Боянов и Кирил Досков, които с изключение на, че ще подкрепят учените-геолози, когато би трябвало да се качват на по-високи и мъчно налични места, то и ще се направи опит да се стъпи на остров Смит, където български крайник не е стъпвал ”. Това съобщи за БГНЕС Александър Недялков началник на втората група на 32 антарктическа експедиция.

Той изясни, по кое време се чака да дойдат въз основата и по кое време да се завърнат в България. “Ако всичко е наред се чака да пристигнем на 3 или 4-ти януари, при нас всеки се връща настрана, само че моята група ще се прибере при започване на февруари, до момента в който останалите остават до края на март, с цел да затворят базата ”, разясни Александър Недялков.


Във втората група от експедицията ни са геологът Калин Найденов, електроинженерът Красимир Кръстев, Марина Великова - музикант, по акустичен план, логистикът Александър Недялков и двамата известни алпинисти, покорители на връх Еверест - Кирил Досков и доцент доктор Дойчин Боянов.

БГНЕС напомня, че първата група на 32 антарктическа експедиция отпътува на 27-ми декември, а последна цел ще бъде построяването на база, която да приютява както задгранични, по този начин и български учени.

Двете групи ще изследват и над 10 плана свързани с климата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР