И в миналото, и сега, българските евреи остават високо интегрирани

...
И в миналото, и сега, българските евреи остават високо интегрирани
Коментари Харесай

Президентът Радев удостои посланика на Израел с орден Мадарски конник

И в предишното, и в този момент, българските евреи остават високо интегрирани във всички сфери на живот в нашата страна. Това сподели президентът Румен Радев.

" За мен е чест да удостоя с високото държавно отличие дипломат Елрон за неговите персонални заслуги ", съобщи президентът, удостоявайки изключителния и пълномощен дипломат на Държавата Израел у нас Йорам Елрон с медал „ Мадарски конник “ първа степен.

Президентът акцентира, че сред нашите два народа съществува същинско отношение на другарство и съгласие, учредено на дълбоки, културни и исторически връзки, на интензивно партньорство и взаимно доверие.

" Неразрушима остава връзката, изкована с напъните на българската държавна публичното преди 80 година в най-мрачния интервал на Втората международна война, когато България не разреши огромната еврейска диаспора да бъде изпратена в лагерите на гибелта ", означи Радев този невиждан акт на гражданска храброст, на хуманизъм и на непреклонност в отстояването на правилата на човешкия живот и достолепие.

Президентът, обаче, акцентира, че в последно време се надигат гласове, които се стремят да изместят фокуса върху други събития, върху които тогава българската страна и българският народ не са имали силите и опцията да се опълчват. " В нас остава мощно безпокойствие, че тези опити за проверка на историята генерират ненавист и антисемитизъм, които в никакъв случай не са имали здрава почва за развиване в България, и аз имам вяра, че с общи старания ще намерим отговор на тази наклонност ", добави той.

Радев означи, че се намираме в интервал, в който човечеството е изправени още веднъж пред редица тежки провокации – войната на Русия против Украйна, която заплашва с световен конфликт, растящите световни разделения, които раждат нов вид разделения, растящата терористична интензивност, климатичните промени които вървят ръка за ръка с продоволствената рецесия и прочие

" Мога да ви уверя, че за нас вие сте един сполучлив дипломат на България пред света ", обърна се президентът към дипломат Елрон.

От своя страна посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон благодари за оценката, като акцентира, че връзките сред Израел и България са от особено естество, изключително в приноса на България по време на Втората международна война за спасяването на българските евреи. " Ние знаем историческата истина – смели българи от всички пластове на обществото защитаваха евреите с изключителна храброст. И множеството от избавените евреи пристигнаха в Израел и помогнаха на построяването на страната ", сподели още дипломат Елрон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР