И Украйна, и Русия са едни от най-големите износители на

...
И Украйна, и Русия са едни от най-големите износители на
Коментари Харесай

Колко зависим е светът от зърното на Украйна и Русия

И Украйна, и Русия са едни от най-големите експортьори на храни в света. Какви ще са следствията от войната върху световните хранителни доставки, излиза наяве от данните, събрани от Хана Ричи, старши теоретичен помощник и откривател в Our World In Data . Тя е с докторска степен по геонауки в Университета в Единбург. В публикацията си, оповестена на страницата на неправителствената организация, Ричи  пише, че Украйна е един от най-големите участници в Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации (WFP), която дава хранителна помощ на страни в рецесия. Ръководителят ѝ Дейвид Бийзли пресмята, че страната обезпечава 40% от пшеницата. Но войната обърна този поток – в този момент украинците се нуждаят от храна и Световна стратегия по прехраната (WFP) работи за това.

Войната в Украйна може да има надълбоко влияние върху световните доставки на храна, което ще компрометира продоволствената сигурност в целия свят и ще провокира апетит. Добрата вест е, че към момента има време да се овладее рецесията. По-надолу представям данни, от които ще разберем мащаба на рецесията и кои са страните, подвластни от доставките на храни от Украйна.

Украйна и Русия са измежду най-големите експортьори на зърнени култури и масла в света

Украйна и Русия играят значима роля на международните пазари на храни. Те са чист експортьор на пшеница, царевица и ечемик. Украйна и Русия са водещи експортьори на слънчогледово олио. Някои страни, като Индия да вземем за пример, разчитат напълно на този импорт, с цел да обезпечат вътрешните доставки.

Графиките по-надолу дават визия за приноса на двете страни към международното произвеждане и експорт на храни. Делът на Украйна и Русия в световния експорт на пшеница е една четвърт, а на царевица и ечемик – една пета. Двете страни са източник на съвсем две трети от търгувания размер със слънчогледово олио, като единствено Украйна държи съвсем половината от международния експорт.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР