И трите политически сили изразиха съгласие, че посоката е да

...
И трите политически сили изразиха съгласие, че посоката е да
Коментари Харесай

Христо Иванов: Ще ограничим властта на главния прокурор, ще намалим времето на служебния кабинет

И трите политически сили показаха единодушие, че посоката е да ограничим властта на основния прокурор, да преформатираме Висш съдебен съвет, да обсъдим хрумвания за преформатираме активността на служебния кабинет. Това съобщи водачът на Демократична България Христо Иванов.

" Също по този начин ще се започва Конституционна комисия, в която политическите лица ще правят отстъпка място на специалистите ", добави Иванов.

Христо Иванов от Демократична България оцени, че срещата с ГЕРБ и Движение за права и свободи за конституционните промени е приключила " с висока степен на единодушие за правосъдната промяна в нейния парламентарен аспект ". И той, като представителите на Движение за права и свободи уточни, че посоката е по ограничение пълномощията на основния прокурор, преформатиране на Висш съдебен съвет.

 

„ Една концепция, която се стартира, е това да се продължи работата на Народното събрание - т.е. да се разпуска и стартира работа тогава, когато стартира официална предизборна акция. Това ще редуцира времето без парламент, в което има длъжностен кабинет, назначен от президента. Идеята е да се редуцира оптимално времето, в което страната няма работещ парламент. Ще бъдат изслушани разнообразни експертни мнения, в това число на магистрати ”, съобщи Иванов.

" Да забележим спомагателни хрумвания за преформатиране на служебния кабинет и да въведем самостоятелна конституционна тъжба - това са задачите ", разгласи съпредседателят на Демократична България. Той обаче призна и за съществуването на " противоречиви моменти ", които ще се чистят в конституционната комисия. Очаква се промяната да започва до десетина дни. Всичко ще се разисква с специалисти, представители на Академията, на конституционната общественост и магистратурата.

Идеите за промени в служебния парламент са разнообразни. За пълномощията на служебния кабинет пък се обсъждал и така наречен гръцки вид, където е посочено сред кои фигури президентът може да избира. " В македонската конституция пък се сформира по различен метод, има и други модели. Ще има полемика ", изясни съпредседателят на Демократична България.

" В конституционната комисия ще лансираме експертни фигури, които не носят някаква огромна политическа натовареност ", добави Иванов. Постигнало се е единодушие на експертно равнище да продължи разговорът и с други политически обединения в Народно събрание и се надяват на по-широко присъединяване след започването на конституционната комисия.

Това, което се разбра през вчерашния ден е, че не може всички проблеми в страната да се решат с един диалог, съобщи Кирил Петков в отговор на въпрос какво се случва с взаимоотношенията им в ГЕРБ. " Трябва да създадем общата ни просвета, да бъде ежеседмична среща. Ако този разговор, го институционализираме по този метод, ще имаме доста по-добри резултати ", съобщи съпредседателят на Политическа партия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР