И три медицински хеликоптера стигат за нашата територия. Това становище

...
И три медицински хеликоптера стигат за нашата територия. Това становище
Коментари Харесай

Виктор Иванов: И три медицински хеликоптера стигат за нашата територия

И три медицински хеликоптера стигат за нашата територия. Това мнение изрази пред БНР Виктор Иванов, деятел за въвеждане на системата HEMS. Той посочи, че е значимо да се прави разлика сред въздушните коли за спешна помощ и планинското избавяне.

" Не ми се коства, че хората в заинтригуваните министерства, които са четири, са задоволително наясно какво би трябвало да се предприеме в кръга на организация, законодателство, съгласуваност. Прехвърлят си тематиката като парещ картоф. Работи се на парче ”.

" Стандартът HEMS, който се ползва в доста европейски страни, само че не и у нас, контролира конституционното право на всеки жител да получи незабавна здравна помощ до 60 минути след подаване на сигнал. Няма значение дали това е във връзка инсулт, инфаркт или злополука. Планинското избавяне е изолиран случай и по наши отчети би представлявало под 1% от общите задачи, които биха се случвали по въздух ", сподели Иванов.

Той посочи, че следва да се построи системата - нещо като триаж - дали да бъде изпратена кола за спешна помощ или хеликоптер.

" Ако се заяви за инсулт в Смолянско и че пациентът би трябвало да бъде превозен до огромна болница, естествено е да се изпрати хеликоптер, тъй като при инсулт, в случай че не се окаже навременна здравна помощ, следствията са съществени ”, изясни той.

По думите му, за реакция при произшествия служителите на реда би трябвало да бъдат подготвени да преценяват равнището на неотложност - дали да викат кола за спешна помощ, или хеликоптер. „ Разликата - дали един пациент ще получи незабавна помощ на първия, или на третия час - е голяма и животоспасяваща ", сподели Иванов.

Той даде образец с частна компания, която пет години провежда сама тази активност макар страната. Те купуват вертолет, построяват три лицензирани площадки, само че, съгласно Иванов, страната е попречила и през 2019 година компанията продава хеликоптерите в Грузия.

Според него е реалистично до края на годината България да има първия медицински хеликоптер.

" Но това е единствено началото, тъй като едно е да имаш хеликоптер, друго е да имаш конструкция, която да го оперира, да имаш подготвените екипажи. Много работа би трябвало да се случи, преди да пристигна този хеликоптер. Тази активност е урегулирана с правилник на Европейски Съюз и не търпи сходни импровизации. Тя би трябвало да е безвредна ", изясни Иванов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР