Как да гледате финала на US Open за жени, докато Коко Гауф преследва слава на родна земя

...
И тогава имаше две. След две завладяващи седмици на действие,
Коментари Харесай

И тогава имаше две.

След две завладяващи седмици на действие, жребият на US Open за жени приключва в събота с апетитен финал между любимката на домакините Коко Гауф и световната номер 2 Арина Сабаленка.

И двамата играчи представиха зашеметяващ тенис по пътя към финала и докато Sabalenka ще влезе в мача като фаворит, Gauff ще бъде уверен, че може да преодолее последното препятствие пред пристрастната публика на стадион Arthur Ashe.

Как да гледате

Екшънът за последната титла от Големия шлем за сезона започва в 16 часа. ЕТ.

Зрителите в САЩ могат да гледат цялото действие по ESPN, докато Sky Sports ще излъчва мачовете във Великобритания.

Първи голям шлем за Гауф?

Последният път, когато Гауф и Сабаленка се срещнаха, беше на четвъртфиналите в Индиън Уелс през март, като беларусинът спечели комфортно с 6-4 6-0. Съботният финал обаче би трябвало да е съвсем различно състезание, като Gauff се подобри бързо през шестте месеца, изминали след това поражение.

19-годишната спечели три титли на WTA този сезон, включително най-голямата в кариерата си в Синсинати точно преди US Open, и спечели 17 от последните си 18 мача. Тя е най-младата американка, достигнала финал на US Open от 17-годишната Серина Уилямс през 1999 г.

„Серена си е Серена. Тя е КОЗАТА. Надявам се да направя половината от това, което направи тя“, каза Гауф, според WTA.

Това ще бъде вторият финал от Големия шлем в кариерата на Гауф, след като достигна до финала на Откритото първенство на Франция през 2022 г., където бе бързо победена от Ига Свентек.

 Coco Gauff се бори с Karolína Muchová, за да стигне до финала на US Open. Coco Gauff се бори с Karolína Muchová, за да стигне до финала на US Open. Сара Стиър/Гети изображения

Но след нейната победа на полуфинала с 6-4 7-5 над Karolína Muchová, Gauff говори за подобрението в нейния манталитет, за преминаването от някой, помрачен от синдрома на измамника, до това, че сега вярва, че е способна да се бори с най-добрите играчи в света.

„Мисля, че [синдромът на самозванеца] все още е част от мен“, каза тя. „Това е нещо, с което се справям по-добре, определено. Дори след като [спечелих Вашингтон], все още си мислех: „Е, победих някои добри хора, но може би съм ги хванал в почивни дни.“

„Това все още определено е част от мен, но наистина мисля, че си давам повече заслуги и говоренето на нещата е реално. Опитвам се да говоря по-позитивно за себе си и всъщност си казвам, че съм страхотен играч.”

Шестата поставена каза пред репортери, че след загубата си в първия кръг на Уимбълдън тя се „подготвя за следващата година“, преди да добави, че е „наистина горда със себе си“ за начина, по който се е представила във Флашинг Медоус.

„Фокусирах се повече върху себе си и очакванията си към себе си“, каза Гауф, според Reuters. „Наистина вярвам, че сега имам зрелостта и способността да го направя.“

Gauff достигна финала на Откритото първенство на Франция през 2022 г. Гауф достигна финал на Откритото първенство на Франция през 2022 г. Frey/TPN/Getty Images

„Просто продължавай да се бориш“

До полуфинала си срещу Мадисън Кийс, Сабаленка доминираше в Ню Йорк – не губеше сет и никога не губеше повече от пет игри в мач.

Въпреки това, тя беше избутана докрай от американката в четвъртък и трябваше да се възстанови от бруталната загуба с 6-0 в първия сет, като в крайна сметка спечели с 0-6 7-6 (7-1) 7-6 (10-5) .след два часа и половина изтощителен тенис.

Вероятността за победа на Кийс в края на втория сет беше такава, че Гауф дори беше попитана за перспективата да се изправи срещу своята сънародничка американка на нейната пресконференция след мача.

Успехът на Сабаленка до финала на Откритото първенство на САЩ завършва забележителна година, в която тя спечели три титли – включително първия си турнир от Големия шлем на Откритото първенство на Австралия и шестата си титла от Мастърс 1000 в Мадрид. Победа или загуба в събота, тя ще бъде коронясана за новия номер 1 в света в понеделник.

Въпреки че спечели последния път, когато се срещнаха, Сабаленка обяви развитието на Гауф през този сезон и каза, че сега е „много по-добър“ играч, отколкото беше преди шест месеца.

„Тя се подобри много“, каза Сабаленка пред репортери след полуфинала си. „Значи това е различен играч – не ни харесва да мислим за този мач.

Aryna Sabalenka достигна до полуфиналите, преди да се пребори с Madison Keys. Арина Сабаленка стигна до полуфиналите, преди да се пребори с Мадисън Кийс. Дарън Карол/AP

„Влизайки в този финал, мисля, че просто трябва да се съсредоточа върху себе си и да се подготвя за нова битка. Без значение какво, просто продължавайте да се борите и да давам най-доброто от себе си.

„Знаете ли, нищо не можете да направите, какво друго можете да направите? Просто трябва да си там и трябва да се бориш за това.”

Без съмнение Сабаленка ще трябва да играе пред пристрастна публика на финала в събота, но след като вече е преодоляла напрегнатата атмосфера срещу Кийс в четвъртък, тя каза, че се чувства уверена, че ще се справи със случая.

„Разбира се, бих предпочел [да] има някой друг или [публиката] да е еднаква и за двамата играчи, но днешният мач мисля, че ще ми помогне на финала, защото ще се оправя с тази подкрепа. Ще се оправя — каза тя.

„Все още се надявам, че вероятно някои от тях ще ме подкрепят – съвсем малко. Само понякога, моля. Моля те — засмя се тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР