И тази година Гьоте-институт България кани софиянци, както и гостите

...
И тази година Гьоте-институт България кани софиянци, както и гостите
Коментари Харесай

Гьоте-институт организира специални прожекции на съвременни германски филми

И тази година Гьоте-институт България кани софиянци, както и гостите на столицата, на тематични прожекции в своя двор (Хофкино). Този път фокусът е върху три кино лентата от най-новото немско кино, отдадено на разнообразни проблеми, засягащи връзките сред актуалните хора, присъщи за поколението, което сега е сред 25-35 години.

Макар и в трите кино лентата да участва комедийният метод, той е употребен като ключ за провокация и покачване на въпроси. Другият сплотяващи детайл е, че и трите кино заглавия са част от креативните биографии на новото потомство немски режисьори, родени в средата на 80-те години на ХХ век.

Входът за всички събития е свободен, а всяка от трите прожекции е в четвъртък вечер. Ако метереологичните условия не са подобаващи, събитията ще бъдат изместени в огромната зала на втория етаж.

 Кадър от кино лентата
© Гьоте-институт

Кадър от кино лентата " Тоубаб "

Програма:

Реж. Хелена Хуфнагел, 2021, 84 мин., сантиментална комедия
немски език, с български надписи

Филмът е акомодация на едноименния разказ на Майкъл Наст. Главният воин Тим се любува на съществуването си като самостоятелен и непрестанно сменя дамите, с които се среща. Когато обаче инцидентно се среща с жена, която също има уплаха от обвързване и го отхвърля, се развива любовна история с възходи и падения и въпроса какво в действителност е толкоз неприятно в романтиката.

За Хелена Хуфнагел:
Тя е родена през 1985 година Учи в Университета за телевизия и кино в Мюнхен (HFF). Режисьорският ѝ дебют, късометражният документален филм Erntefaktor Null е показан на повече от 50 фестивала по света, в това число като откриващ филм на Dok.Fest Forum München 2012, и е номиниран за Германската премия за
късометражен филм. Тя е съсценарист, копродуцент и режисьор на дебютния си пълнометражен филм Einmal bitte alles ( " Доста надалеч от всичко " ), който ѝ носи премията Bayerischer Filmpreis - VGF Newcomer Producer Award наред с още няколко награди за постановка.

През 2019 година режисира кино лентата Tatort - Die harte Kern с присъединяване на Нора Чирнер и Кристиан Улмен, който е високо оценен от публиката. Третият ѝ филм е " Фобия от обвързване " и тя е негов съсценарист и режисьор. Филмът се трансформира е една от 12-те най-хубави немски министър председатели за 2021 година

Реж. Флориан Дитрих, 2021, 97 мин, драма/комедия
немски език, с български надписи

Малко откакто излиза от пандиза, Бабту прави ново закононарушение и рискува да бъде депортиран в страната си на генезис - Сенегал. Бракът с немска гражданка е единствената опция за него да резервира разрешителното си за престояване. Поради неприятната му известност измежду дамите в квартала, намирането на канидатка се оказва мъчно, по тази причина той се пробва да убеди приятеля си Денис да сключат мним брак.

За Флориан Дитрих:
Роден е през 1986 година във Висбаден и откакто приключва гимназия работи като асистент-режисьор в Държавния спектакъл във Висбаден, а от 2005 до 2007 година учи медийна драматургия в Майнц. От 2007 година учи постановка в Германската академия за кино и телевизия в Берлин и в университета в Тел Авив. През 2011 година показва първия си късометражен филм GhettoLoveGrief на Международния фестивал за късометражно кино в Берлин. " Tоубаб " е дебютният му пълнометражен филм.

Реж. Сара Бласкивиц, 2021, 117 мин., драма
немски език, с български надписи

Афрогерманката Иви, наричана от приятелите си Шоко, живее с най-хубавата си другарка Анне в Лайпциг и работи краткотрайно в солариума на някогашния си другар Инго, до момента в който към момента си търси непрекъсната работа като учителка. Изведнъж на вратата й се появява непознатата й до този миг полусестра Наоми от Берлин, която ѝ оповестява за гибелта на общия им татко и идното му заравяне в Сенегал. Докато сестрите постепенно се опознават, Иви от ден на ден се съмнява освен в прякора си, само че и в визията си за себе си.

За Сара Бласкивиц:
Тя е родена през 1986 година и е израснала в Потсдам, а в този момент живее в Берлин. За първи път става известна с ролята на Йозефина Лангман в детско-юношеския сериал " Замъкът Айнщайн ". От 2006 до 2011 година учи аудиовизуални медии в Beuth Hochschule в Берлин и в същото време работи в разнообразни области на филмовата продукция. След като се дипломира, режисира няколко късометражни кино лентата и посещава Академията по изкуствата във Виена от 2016 до 2017 година През 2021 година излиза първият ѝ пълнометражен филм " Иви като Иви ", който се занимава със структурния расизъм, намирането на личната еднаквост и самоопределението, режисира три от седемте епизода за сериала Sam - Ein Sachse и споделя историята на живота на Самуел Мефире.

 Кадър от кино лентата
© Гьоте-институт

Кадър от кино лентата " Иви като Иви "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР