И през тази година гражданите, получили облагаеми доходи през 2022

...
И през тази година гражданите, получили облагаеми доходи през 2022
Коментари Харесай

Кои са 9-те начина да намалите данъците си?

И през тази година жителите, получили облагаеми приходи през 2022 година, ще имат опцията да понижат данъчната си основа с плануваните в закона данъчни облекчения. Ако, след използването им се образуват суми за възобновяване, те ще се изплащат в период от 1 месец след подаването на декларацията.

Важно е да отбележим, че едно от най-важните условия за прилагане на данъчните облекчения е лицата да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. От Национална агенция за приходите поучават жителите преди да заявят използването на данъчно облекчение да ревизират с личен идентификационен код (ПИК) данъчно-осигурителната си сметка онлайн за отговорности, с цел да избегнат неудобства.

1. Намалена продуктивност

Данъчното облекчение за понижена продуктивност е за хора с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност (чл. 18 от ЗДДФЛ). То дава опция да намалите данъчната си основа със 7920 лв.. Данъчното облекчение може да ползвате в това число за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на приключване периода на годност на експертното решение, в което е избрана понижената продуктивност.

2. Доброволно обезпечаване и обезпечаване

Данъчното облекчение за персонални вноски за непринудено обезпечаване и обезпечаване е в размер до 10% от данъчната основа за импортирани през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване и до 10% от данъчната основа за импортирани през годината персонални вноски за непринудено здравно обезпечаване и вноски за застраховки " Живот " (чл. 19 от ЗДДФЛ).

Облагаемите приходи от в допълнение непринудено обезпечаване, непринудено здравно обезпечаване и застраховки " Живот " се таксуват с финален налог.

3. Осигурителен стаж при пенсиониране

Данъчното облекчение за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране понижава данъчната ви основа с импортираните през годината за ваша сметка осигурителни вноски за закупуване на застрахователен стаж при пенсиониране по реда на член 9а от Кодекса за обществено обезпечаване (чл. 20 от ЗДДФЛ).

4. Дарения

Данъчното облекчение за дарения разрешава понижаване на данъчната основа с общо до 65% (чл. 22 от ЗДДФЛ).

Намалението е до 5% за дарения за: здравни или лечебни заведения; обществени услуги за резидентна грижа; детски ясли, детски градини, учебни заведения, висши учебни заведения и академии; бюджетни предприятия, записаните в страната вероизповедания, профилирани предприятия или кооперации на хората с увреждания и Агенцията за хората с увреждания; Българския Червен кръст; културни институти, читалища, както и за задачите на културния, просветителния или научния продан по интернационален контракт, по който Република България е страна; юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния указател на юридическите лица с нестопанска цел за реализиране на общественополезна дейност; фонд " Енергийна успеваемости и възобновими източници " ; комуни за лекуване на наркозависими; детския фонд на Организацията на обединените народи (УНИЦЕФ); идентични или сходни на описаните горе лица, открити в друга държава-членка на Европейския съюз или в Европейското икономическо пространство.

Данъчно облекчение с до 15% се прави за дарения за културата. До 50% за дарения за Национална здравноосигурителна каса - за действия по отношение на лекуването на деца, финансирани с прехвърляния от бюджета на Министерството на здравеопазването и " Център за асистирана репродукция ".

5. Млади фамилии

Данъчното облекчение за млади фамилии разрешава понижаване на данъчната основа с лихвите, заплатени по първите 100 000 лв. от ипотечен заем за закупуване на жилище (чл. 22а от ЗДДФЛ). Трябва да отговаряте на следните условия, които декларирате с годишната данъчна декларация (Приложение № 10): договорът за ипотечен заем е подписан от вас като данъчно задълженото лице или от брачна половинка, с който имате подписан цивилен брак; най-малко един от двамата съпрузи не е навършил 35-годишна възраст към датата на подписване на контракта за ипотечен кредит; ипотекираното жилище е само жилище за фамилията ви през данъчната година;

Облекчението не може да се употребява за приходите от стопанска активност като едноличен търговец.

6. Деца

Данъчното облекчение за деца разрешава за 2022 година понижаване на данъчната основа (чл. 22в от ЗДДФЛ) с:
6000 лева - при едно ненавършило пълноправие дете; 12 000 лева - при две ненавършили пълноправие деца; 18 000 лева - при три и повече ненавършили пълноправие деца.

7. Деца с увреждания

Данъчното облекчение за деца с увреждания разрешава за 2022 година понижаване на данъчната основа с 12 000 лева за развъждане на дете с 50 и с над 50 на 100 степен на увреждане (чл. 22г от ЗДДФЛ).

8. Безкасови заплащания

Данъчното облекчение за безкасови заплащания разрешава понижаване на дължимия налог с 1%, само че не повече от 500 лв. (чл. 22д от ЗДДФЛ).

Може да ползвате облекчението в случай че сте физическо лице при следните условия:
Имате през годината приходи, подлежащи на облагане с налог върху общата годишна данъчна основа; 100 % от тези приходи сте получили по банков път; Извършили сте безкасови заплащания в размер на 80% или повече от тези приходи.
Облекчението не може да се употребява за приходите от стопанска активност като едноличен търговец.

9. Данъчно облекчение за усъвършенствания или ремонт на неподвижен жилищен парцел

Данъчното облекчение разрешава на локални физически лица и на задгранични физически лица, открити за данъчни цели в страна членка на Европейския съюз или страна от Европейското икономическо пространство да приспадат от данъчната основа направените през 2021 година заплащания за труд по отношение на усъвършенствания и/или ремонт на един неподвижен жилищен парцел в общ размер до 2000 лева

Когато недвижимият жилищен парцел е благосъстоятелност на повече от едно физическо лице, облекчението може да се употребява от всеки съсобственик, при изискване че общият размер на облекчението, употребен от всички съсобственици, за парцела не надвишава оптималния размер от 2000 лева

Облекчението не може да се употребява за приходите от стопанска активност като едноличен търговец.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР