И през октомври социологическа агенция „Барометър България“ проведе регулярно телефонно

...
И през октомври социологическа агенция „Барометър България“ проведе регулярно телефонно
Коментари Харесай

Ако президентските избори бяха днес, Борисов щеше да е новият държавен глава

И през октомври социологическа организация „ Барометър България “ организира регулярно телефонно изследване на електоралните настройки на българските гласоподаватели. С настъпването на есента се вижда, че въпреки митингите да не престават, прочувственият отзив по отношение на тях отшумява без значение от необятното им медийно отразяване. За сметка на това полемиките в Европейския парламент и гласуваната резолюция против България провокират социална реакция и имат капацитета да повлияят върху степента на поддръжка към обособени политически субекти.

1. Ако през днешния ден се организират парламентарни избори, за коя политическа мощ бихте дали своят вот?

През второто десетдневие на октомври ГЕРБ остават водеща политическа мощ въпреки и миналите седмици и месеци на митинги и кавги да оказват въздействие върху % искащи да гласоподават за тях – 20,9, което води до леко съкращаване на дистанцията сред първия и втория състезател на политическата сцена. Без смяна в наклонността Българска социалистическа партия не съумяват да убедят всеобщия гласоподавател, че са надеждна опция на настоящето ръководство и не притеглят нови гласове отвън обсега на техните твърди гласоподаватели – 15,1% от деклариралите предпочитание да отидат до урните. Движение за права и свободи са трета политическа мощ със 7,9% - представители на техните обичайни поддръжници. Включването на текстове за „ Истанбулската спогодба “ и
македонско малцинство в резолюцията на Европарламента и въобще повдигането на тези тематики от външна мощ се възприема като жестоко вмешателство от страна на патриотично настроените гласоподаватели, което намира отражение в консолидиране и повишение на поддръжката за Оперативна програма – 7,2 %, което би направило патриотите четвърта политическа мощ в предстоящ парламент.

Партията на Слави Трифонов „ ИТН “ отбелязва застой в поддръжката си – 3,9% от гласоподавателите, като би трябвало да се означи мълчанието, граничещо с неявяване, на политическата групировка и водача ѝ по всички настоящи тематики, които вълнуваха обществото през последните месеци, което не остава неусетно от подкрепящите ги – най-вече младежи, склонни да търсят новото и забавното, само че рядко отиващи до урните.

Губещият от резолюцията на Европарламента за момента е „ Демократична България “ – от една страна инициирането на полемиката е взаимно сред десния Радан Кънев и евродепутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева, което се възприема от десните гласоподаватели като нечестна договорка с дългогодишния им политически съперник, въпреки това в резолюцията изненадващо бяха включени противоречиви и непредвидени текстове, които могат да се възприемат като опит за вмешателство в суверенитета ни и рецензия към Конституцията ни. Явната коалиция с Българска социалистическа партия и поддръжката за Истанбулската спогодба, гей бракове и сепаратистката ОМО Илинден в Европарламента на водача им Радан Кънев е повода за отдръпването на благосклонностите на гласоподавателите към тях. Демократична България биха получили поддръжката на 3,0% от гласуващите.



2. Ако през днешния ден се организира първи тур на президентските избори, за кого от следните претенденти бихте дали своят вот?

През идната година с изключение на парламентарни предстоят и президентски избори. С уточнението, че действителните претенденти за президентското място са изцяло неразбираеми в сегашния миг „ Барометър България “ интервюира своите респонденти за кого биха дали своят вот, в случай че водещите политически водачи и публични персони се включат в президентската конкуренция. Донякъде предстоящо първите две позиции биха обрисували „ генералска “ борба с разлика от 4% сред министър-председателя Бойко Борисов (24,2%) и сегашния президент Румен Радев (20,2%). С уравновесената си позиция и устойчиво утвърждение измежду гласоподавателите ги следва военният министър Красимир Каракачанов (14,5%). Ако се кандидатира, не би трябвало да се подценява още един военачалник, който през последните месеци води класациите по публично утвърждение и доверие, въпреки и да не е политическа фигура – ръководителят на Националния действен щаб за битка с ковид ген. Венцислав Мутафчийски (8,9%).

Извън борбата на първите двама на балотаж, само че с отчетлива поддръжка, предстоящо е и неофициалният водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, който може да разчита на безусловната поддръжка на последователите на групировката си (7,5%). В мажоритарни избори като президентските Слави Трифонов би получил 3,9% - толкоз, колкото и партията му на парламентарни. Мая Манолова би получила по-висока поддръжка (3%), в сравнение с групировката ѝ на парламентарни (1,7%). От друга страна Христо Иванов, като претендент за президент би спечелил релативно по-малко гласове (2,5%) в сравнение с Демократична България на парламентарни избори (3%).



Характеристики
Период на осъществяване на проучването: 10-16.10.2020 година
Методология: Количествено изследване

Представителност: популацията на България с изборни права
Обем на извадката: 866 души на възраст над 18 година
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно изявление
Финансиране: Собствено
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР