[i]Нормална реакция на пилотите от ВВС, защото чашата на търпението

...
[i]Нормална реакция на пилотите от ВВС, защото чашата на търпението
Коментари Харесай

Напрежението от „Граф Игнатиево” отеква различно сред депутатите


[i]„ Нормална реакция на водачите от Военновъздушни сили, тъй като чашата на търпението е преляла ”, „ Имаме крещяща потребност от нови изтребители ”, „ Отговорността за положението носят всички, които през последните 30 години ерозираха отбранителните качества на армията ”, „ Не одобрявам подобен метод на потребление на предоставени права ”. [/i]

Това са част от мненията на депутати от разнообразни парламентарни групи за случилото се в авиобаза „ Граф Игнатиево ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

[i]Във вторник водачи в „ Граф Игнатиево ” демонстрираха нерешителност за осъществяване на полети, поради незадоволителна подготовка и незадоволително летателни часове. Същият ден министърът на защитата съобщи, че не приема приказки за стачки и протести. „ Армията не е детска градина и никой в авиацията или другите типове сили не е и помислил за сходни дейности ”, сподели той. [/i]

Депутатът от Славчо Велков от "БСП за България" изясни, че от чутото от командира на водачите може да се стигне до извода, че тези хора се усещат неподготвени и в това число застрашени за своята персонална сигурност. Позовават се на правила в бойната авиация, които им дават право да не извършват полети. „ Там повода беше посочена, че те нямат задоволително налетени часове или назовава се с съветската дума „ нальот ”, уточни той. Според Велков повода е непълен брой самолети, на които те да летят. „ Нека да помислим по този начин: Един супер водач от Формула 1, който извършва фигури и обиколки с 800 км/ч примерно, в случай че през годината не е карал задоволително и в случай че има едвам десетина часа би ли се съгласил да отиде? Ами той може и да се убие. Това акцентират водачите като причина ”, сподели той. Велков акцентира, че дежурството по Еър полисинг дружно с италианските Военновъздушни сили се извършва.

„ Кой е виновен? Ами всички тези, които са довели до това положение Военновъздушни сили на България през последните N на брой години. Всичките и политици, и военни, и всички ние сме виновни, в случай че щете. Но както виждате зад всичко това прозира оня претекст имаме крещяща потребност от нови изтребители. Аз даже веднъж споделих в Народното събрание, че до момента в който се купят нови изтребители, няма да има кой да седне да лети в тях, ето това следим в този момент ”, съобщи Велков.

Симеон Симеонов от Движение за права и свободи счита, че това, което се случи е естествена реакция на водачите от Военновъздушни сили, на водачите съответно на авиобаза Граф Игнатиево, тъй като чашата на търпението е преляла. Той означи, че повода за това, което стана във вторник е че последните години има дефицит на летателни часове, това се предопределя от дефицита на финансови средства. „ Показаха своето мнение, че към този момент са на ръба и би трябвало да се вземат съществени ограничения ”, уточни генералът, който е и някогашният шеф на защитата. Той означи, че военните водачи имат право да откажат полети, когато не се усещат уверени в удобния излаз на полета. „ Така, че това е една грижа първо за себе си, за фамилиите си и една грижа за авиационната техника, която коства милиони, която е поверена в техните ръце. Аз съм за на страната на водачите, тъй като те устояват свои изконни права, да летят, да могат да имат повече летателни часове и да могат да се осъществят като същински бойни водачи ”, съобщи той.

Владимир Тошев от ГЕРБ уточни два разновидността на това по какъв начин разчита случилото се в Граф Игнатиево. „ Като офицер, полковник от армията не одобрявам подобен метод на потребление на предоставени права ”, сподели той и означи, че те имат право на това, което направиха. „ Като политик малко по-друго ми е мнението. Мисля, че от многото приказки, които се изговориха в последно време особено за авиацията, ние имаме виновност политиците, че може би незадоволително добре стигна до самите летци, до състава това, което взехме решение ”, уточни той. Владимир Тошев схванал, че те не са били осведомени, че на процедура процедурата за избор на нов военен аероплан не е спирана. „ Бих помолил сътрудниците летци да бъдат по-въздържани да не се поддават на операции, да внимават по какъв начин реагират в особените ситуации, в които се намираме, тъй като по този метод, по който те през вчерашния ден реагираха не могат да провокират по-бързи реакции от Министерски съвет, от Министерство на защита, от Народно заседание ”, уточни той. Тошев изрече угриженост за това, че толкоз доста хора се изрекоха от през вчерашния ден до през днешния ден, а ние не чуваме на процедура мнението на началника на защита, на най-висшите военни. На напомнянето, че чухме мнението на командирът на Граф Игнатиево, Владимир Тошев сподели, че той също има виновност и ген. Лалов трябвало да знае по какъв начин се усещат неговите подчинени, в каква степен на подготовка са.

„ На тези самолети се лети към този момент десетки години дай Боже ще се лети още много години, едвам дали тъкмо сега могат да се показват по този метод нещата, че МиГ-овете не са задоволително сигурни тогава когато и мотори са доставени и е обезпечен запас и знаете, че на последното съвещание на Министерски съвет се взе решение 20 млн. лева да бъдат обезпечени особено за авиацията, с цел да може да се обезпечи до края на тази година тяхната бойна подготовка ”, съобщи Тошев. Той отговори утвърдително на въпроса дали имат политиците виновност. „ Имаме виновност. На процедура изборът на нов аероплан за авиацията се проточва не от 2010 – 2012, а от 2002-2003 година и ще продължи може би до момента в който реализираме единодушие, тъй като въпреки всичко, освен, че ще бъдат изхарчени големи запаси първоначално 1,5 милиарда лева, само че и че се дава една вероятност в десетки години напред ”, уточни той. Изборът ни в този момент, по думите му ще дефинира развиването на Военновъздушни сили за десетки години напред. „ Така, че би трябвало да бъдем по-мъдри, а на сътрудниците военни предлагам да бъдат по въздържани и да бъдат на висотата, на която се намират. Бойните водачи са едни от изключително значимите звена в националната ни сигурност и не трябва да реагират прочувствено или да бъдат манипулирани ”, съобщи той.

Милен Михов, който е народен представител от Обединени патриоти, счита, че през вчерашния ден сутринта сме станали очевидци на това, че обстановката в Граф Игнатиево намерила своето политическо развиване. „ Опозицията се опита да трансформира този въпрос в политически и това не трябва да се прави съгласно нас. Армията е в положение, и МО да проучат, да разкрият и да видят аргументите за обстановка в Граф Игнатиево, само че тя е забележима и от надалеч. Очевидно е, че положението на нашите Военновъздушни сили, на Граф Игнатиево в последните 6 месеца не се е трансформирало по този начин, както през последните 30 години. С други думи самолетите ни не са остарели през 6 месеца за 30 години ”, съобщи той. Според него би трябвало да бъде ясно казано, че отговорността за положението носят всички тези, които през последните 30 години ерозираха отбранителните качества на армията. Той напомни, че във времена на бюджетни остатъци за авиацията се купуваха транспортни самолети, при изискване, че нямаме бойни самолети. „ И би трябвало да напомним също доста ясно декларираната политика на министър Каракачанов и на ръководещото болшинството в връзките към авиацията, че би трябвало да се работи ускорено за закупуването на нов аероплан и в същото време да се ремонтират съществуващите самолети в България, да се вдигнат във въздуха, т.е., да се придобият качества на българските Военновъздушни сили съответни на провокациите ”, сподели той и подсети и за 100-те млн. за увеличение на заплати.

„ Ясно е декларирано от министър Каракачанов, че ние водим политика за стабилизиране на Въоръжените сили. Самолети елементарно бихме могли да си купим, само че офицери и бойци няма от къде да си внесем ”, съобщи Михов. /БГНЕС
 Депутати на едно мнение за положението на бойната авиация и на друго за дейностите водачите Депутати на едно мнение за положението на бойната авиация и на друго за дейностите водачите / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР