И най-добрите идеи на предприемачите могат да останат нереализирани и

...
И най-добрите идеи на предприемачите могат да останат нереализирани и
Коментари Харесай

Дефицитът от качествена работна ръка затруднява бизнеса

И най-хубавите хрумвания на бизнесмените могат да останат неосъществени и даже провалени поради липса на качествени фрагменти . Това сподели в границите на дискусионния конгрес „ Взаимодействие сред бизнес и обучение “ в Добрич ръководителят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Според предварителната стратегия на срещата трябваше да участва зам.-министърът на образованието Деница Сачева, само че министър председателят е прекратил всички командировки преди изборите, стана ясно на форума.
Радев цитира изследване, съгласно което не доближават хора за работа вследствие на емигриране или ранно отпадане от обучение. Голям проблем е и спорът сред професионалните и просветителните стандарти, както и разминаването сред търсене и предложение. Липсва качество на професионалното образование и обучение. В момента е 35% дефицитът на качествена работна ръка. В същото време страната ни е в дъното по обществени разноски за обучение в Европа.
Като добра процедура беше посочено към този момент половинвековното съдействие сред гимназията по туризъм в Добрич и курорта „ Албена “. По думите на шефа на учебното заведение Нели Апостолова то е основано преди 51 години, с цел да обезпечава фрагменти на отворения година по-късно туристически комплекс. По думите ѝ моделът на дуалното обучение в действителност е остарелия модел на професионално образование.
Главният секретар на Търговско-промишлената палата в Добрич Герман Германов показа усещанията си от учебно заведение в Бон, в чиято стратегия са отпаднали предмети като математика, физика, химия и те са включени като част от професионалното образование. Докато в българските учебни заведения „ желаеме да ги създадем експерти, само че и да са енциклопедисти “.
Многото университети в страната ни не са гаранция за качество на образованието, сплотиха мнението си участниците във форума. Радосвет Радев напомни, че преди години юридическо обучение в България можеше да се получи само в Софийския университет, а в този момент го оферират в десетки ВУЗ-ове. Кметът Йордан Йорданов също уточни, че преди години икономическите университети в страната ни са били единствено три.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР