И на четвъртия си вот италианския парламент отново не успя

...
И на четвъртия си вот италианския парламент отново не успя
Коментари Харесай

Вот за президент на Италия - 4 опита без резултат, бели бюлетини и въздържали се

И на четвъртия си избор италианския парламент още веднъж не съумя да избере президент. Куриоз е, че 30% от гласувалите дадоха своя избор за сегашния президент с изтичащ мандат Серджо Матарела. За да бъде определен държавен глава, са нужни 50% плюс един или 505 гласа от 1009 гласоподаватели. Поредното гласоподаване е на следващия ден.

Резултатът от четвъртия избор е: 441 въздържали се, 261  бели бюлетини, а с най-вече гласове – 166, отново е актуалният държавен глава Серджо Матарела.

Такова гласоподаване се регистрира като противоречие със протичащото се на вота, тъй като Матарела неведнъж съобщи, че не желае да бъде избран отново.

Днес се въздържаха десните партии. С бели бюлетини гласуваха  от Демократическата партия, „ Свободни и равни ”, „ Италия вива ” и „ Пет звезди ”, като те можеха да посочат претендент.

Все още съдружното болшинство не може да се спре на обща кандидатура за президент по този начин, както държи Демократическата партия.

От лявото политическо пространство до момента няма разгласен претендент, от дясното показват имена, само че и двете страни си постановат несъгласие.

Политици от Демократическата партия споделиха, че Марио Драги би трябвало да остане министър председател, по този начин както считат от „ Пет звезди ”, „ Лига ” и „ Форца Италия ”.

Предстоят нови партийни съвещания.  Според „ Лига ” всичко ще се обясни до на следващия ден. Наблюдатели дефинираха обстановката като комплицирана политическа тактичност.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР